Последни Новини

Бивш депутат дари 131 книги на библиотеката във Велико Търново

Фестивалът „Орел на Дунава” в Свищов ще пренесе зрителите две хилядолетия назад във времето
юни 6, 2018
Свищовска докторантка е победител в националния конкурс „Млад икономист-2018“
юни 9, 2018
Покажи всички

Бивш депутат дари 131 книги на библиотеката във Велико Търново

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Бившият депутат от ГЕРБ Георги Марков дари 131 нови книги дари на Регионалната библиотека”П.Р. Славейков” във Велико Търново. Свищовлията предостави творбите от името на Сдружение “10 книги”. Дарението включва по няколко бройки от 26 заглавия от български и чужди автори на различни издателства. Сред тях са “Голяма книга на народните будители” , “Амазонката на Варое” на Боян Биолчев,”Голяма книга на българските владетели”, “Голяма книга на древните цивилизации по българските земи”, “Ако светът беше лудница” на Астрид Линдгрен, “Уморих се…” от Кирил Варийски, “Шумки от габър”, “Гробът на Васил Левски” и “Хвъркатото корито” от Николай Хайтов, “Човешките пороци” на Николай Василев и др.


“Селекцията на книгите, които ви изпращаме, е направена от проф. Валери Стефанов, който е председател на сдружението. Неведнъж сме дарявали книги на различни културни институции, библиотеки и читалища”, разказа Георги Марков.
Екснародният представител за втори път дарява книги на великотърновската библиотека. През 2014 година той връчи дарение, а три пъти е осигурявал книги за родния си Свищов.
Георги Марков запозна служителите на библиотеката с дейността на сдружение “10 книги” . В него членуват още Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев, Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов, Иван Ласкин, Димитър Радичков и др. Книгите, които даряват на различни институции в т.ч. и на български институции зад граница, ентусиастите закупуват с лични средства.


Георги Марков разгледа читалнята и се запозна със сканирането в дигиталния център на институцията, който е уникален за България и няма аналог в други библиотеки. Процесът на сканиране и на обработката на книгите при него е почти напълно автоматизиран. Устройството е монтирано преди около три години в регионалната библиотека по проект по Норвежката програма и е необходимо за процеса на дигитализиция на фонда.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!