Последни Новини

Професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов представят България по света

Весела Лечева откри изложба на Христо Панев в Народното събрание
май 9, 2018
Изложба “Неразказаните легенди на маите” на Ана Монтеро
май 9, 2018
Покажи всички

Професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов представят България по света

Историците популяризираха родното културно-историческо  наследство  в 7 държави, предстоят им визити в още три страни

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Именитите историци проф.Николай Овчаров и проф.Пламен Павлов обикалят света, за да представят културно-историческото наследство на България. За по-малко от два месеца двамата учени популяризираха страната ни в 7 държави-Молдова, Русия, Армения, Китай, Белгия, Гърция и Кипър. Следващият тур ще е в Словения, Словакия и Унгария.
Идеята за проекта „Мисия България” е на проф. Николай Овчаров, който поканил колегата си да се включи в инициативата.
„Проектът е част от събитията, които преминават под егидата на председателството ни на Съвета на Европейския съюз и се осъществява със съдействието на Министерството на външните работи. Навсякъде бяхме приети изключително радушно, имахме огромен успех като имахме честа да изнесем лекции пред не по-малко от по 200 души публика навсякъде. Установихме, че светът знае за България. Надяваме се обаче, дори и след края на председателството ни, проектът да продължи и в него да се включат много повече посланици, защото ние двамата няма как да успеем да отидем навсякъде”, коментира в сряда във Велико Търново проф.Овчаров.
С проф.Павлов обявиха, че преди дни „Мисия България” е регистрирана като НПО.
При презентациите при гостуванията видните историци разказват за България от създаването й до Средновековието. Те подаряват и от своите последни и наскоро издадени книги.
„Акцентът е върху културно-историческото наследство, обектите, които символизират този успех. Велико Търново също присъства в представяната информация.Детайлите в нашата презентация зависят и от това къде сме. Когато сме сред българска общност, хората знаят достатъчно и се получават интересни дискусии. Както се случи в Тараклия, Молдова. Там на срещата дойдоха около 300 души, сред които и много студенти и преподаватели от българския университет. А учебното заведение там го има благодарение на великотърновския университет. Освен това там вече има и паметник на Васил Левски”, изтъкна проф.Павлов, който е преподавател във ВТУ и по време на пътуванията бе обявен за почетен гражданин на Велико Търново.
Кирилицата и съдбата на средновековна България са били основните теми в Екатеринбург, където българска общност няма, но интересът към страната ни е огромен. „Това е третият или четвъртият по големина град в Русия. Генерален консул там е Пламен Петков, който е завършил някогашния механотехникум в Горна Оряховица и се гордее с корените си от нашия край“, разказа проф.Овчаров.
Той сподели, че кметът на Екатеринбург Евгений Ройзман, който е един от основните опозиционери на Путин, се оказал изключителен приятел на Велико Търново и признал, че има огромен интерес към старата българска столица и Арбанаси. Макар че никога досега не е посещавал старопрестолнината, популярният кмет, който е изкуствовед и собственик на частен музей на иконата, показал пред българските учени завидни познания за Велико Търново.
„Останахме изумени от неговата колекция с икони на староверци. Сред тях видяхме икони и на свети Иван Рилски, и на света Петка, двамата светци, които са закрилници на Велико Търново “, споделиха двамата учени.
Посланик в Ереван, Армения е Мария Цоцоркова, която е завършила история във ВТУ и е състудентка на проф. Павлов, посрещнала двамата професори. Тя  успяла да събере на срещата за България представители на половината от всички държави, които имат свои мисии в арменската столица. Така историците изнесли презентацията си пред множество посланици и дипломати.
Балдуин Фландърски пък се оказал в центъра на срещата, която двамата българи са имали в белгийския град Гент.
„Това е родният град на графа и там знаят това, което и ние знаем за него. Знаят легендите за смъртта му, питаха много за Калоян“, разказва проф. Павлов.
Седмица по-късно той и проф. Овчаров били в Пекин, където представили България по време на откриването на Център по българистика в Пекинския университет, където се изучват 84 чужди езика.
„Бяхме възхитени след като разбрахме, че над 200 студенти учат български език, а много от тях дори са си избрали български имена.В библиотеката видяхме надписи на нашия език.
При обиколката, професорите стъпили в Атина и Никозия.
„В гръцката столица ни чакаха много българи, а акцентът на лекцията бяха българо-византийските отношения. В Кипър пък ни посрещна посланикът Христо Георгиев, който е родом от Велико Търново. Там представихме нови факти за българите в Кипър през 13-14 век и разказахме как островът на Афродита дава убежище на заточениците от Априлското въстание”, споделиха професорите-историци.
Последната им обиколка предвижда Будапеща, Братислава и Любляна.

Снимка-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!