Последни Новини

За първи път предлагат пакетни билети за оперния фестивал “Сцена на вековете” в Търново

Руслан Мъйнов пее любими руски песни в Павликени
май 8, 2018
Представят илюстрации на проф. Никола Хаджитанев по приказки и легенди
май 9, 2018
Покажи всички

За първи път предлагат пакетни билети за оперния фестивал “Сцена на вековете” в Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

В продажба са вече билетите за III Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който ще се проведе на историческата крепост Царевец във Велико Търново от 7 юли до 5 септември.        Общо 8 заглавия – опера, балет, оперета и мюзикъл са включени в афиша на тазгодишното издание на фестивала. На откритата сцена в Двореца на средновековните български царе най-добрите си спектакли за сезона ще покажат балет „Арабеск“, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе.
„Сцена на вековете“ 2018 стартира на 7 юли със спектакъла „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“.  Оперните заглавия в афиша на фестивала са „ Мадам Бътерфлай“ (14 юли) и Аида“ (18 август) в изпълнение на Държавна опера-Бургас, Джоконда“ (11 август) на Театрално-музикален продуцентски център – Варна и „Луд Гидия“ от Парашкев Хаджиев (3 август)  на Русенската опера.
Под звездите на Царевец през лятото ще могат да се видят и три мюзикъла – премиерното заглавие на Театрално-музикален продуцентски център – Варна „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ по Добри Войников в изпълнение ма Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново (27 юли) и  „Човекът от Ла Манча“  на Държавна опера – Русе (5 септември).
За първи път за фестивала се предлагат пакетни билети. Те са три вида- Колекция Събрано – за всичките 8 заглавия,  Колекция Опера и балет – билети за 5 спектакъла (оперите „Мадам Бътерфлай“, „ Луд Гидия“, „Джоконда“,  „Аида“ и балетът „Ромео и Жулиета“), Колекция Мюзикъл- билети за 3 спектакъла (мюзикълите „Зоро“, „Криворазбрана цивилизация“ и „Човекът от Ла Манча“). Пакети се продават само в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчвано емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново. Първите две издания са през 1985 и 1987 година. Културният форум е възстановен през 2008 година по повод 100 години от обявяване Независимостта на България и от тогава се провежда всяко лято. За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 50 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия.
Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. разви фестивала в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.
Изданието на формата през 2018 г. ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!