Последни Новини

Настаниха в общинско жилище бедстваща самотна майка с две деца

 Калин Костов, председател на Сдружението за европейско качество на висшето образование: „България е на първо място по плагиатство”
април 23, 2018
“Пловдив 2019“ кани Варна, Велико Търново и София в програмата на Европейска столица на културата
април 23, 2018
Покажи всички

Настаниха в общинско жилище бедстваща самотна майка с две деца

 

Едното от момчетата е в инвалидна количка и майката изминаваше по 4 км пеша, за да го води на училище

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Анета Янева от Велико Търново, която е самотна майка на две деца, едното от които завинаги приковано към инвалидна количка, вече има има нов дом. Жената и момчетата, които бедстваха в една стая в покрайнините на старата столица, са настанени в общинско жилище във великотърновския квартал Зона В. До сега Анета и двамата й синове живееха във вилната зона край манастира „Света Троица“ в доста мизерни битови условия. Те обитаваха помещение в стара къща, а години наред Ани бе принудена ежедневно да изминава по 4 километра с инвалидната количка на 15-годишният Пресиян до най-близката автобусна спирка, за да води момчето на училище, а по-малкото дете на детска градина.
Съдбата на Ани и болният й от мускулна дистрофия син Пресиян развълнува десетки търновци. След публикации по медиите, общинската управа взе мерки Анета и децата й да бъдат настанени приоритетно в общинско жилище, като след януари процедурата бе стартирана, а в края на март великотърновката получила ключове за гарсониерата.
От историята на Ани се трогна и Милен Ангелов от старопрестолния град, който е собственик на агенция за недвижими имоти и извършва ремонти на жилища, и къщи. Научил, че търновката се мести в ново жилище, той й предложил да го ремонтира безвъзмездно, за да стане по- уютно и приветливо за живеене. Анета Янева с благодарност приела жеста, тъй като апартамента, който получила, бил в доста занемарен вид по вина на предишния наемател. Брокерът не се поколебал да изпрати майстори, които да шпакловат и измажат целия апартамент, както и да подменят счупени стъкла и дограма.


„Постарахме се на първо време да освежим жилището и да подсигурим най- необходимото, сменихме счупените дограми, освежихме стените и ремонтирахме някои електроуреди, разказа Милен Ангелов.
„Израсъл съм само с мама и знам как сме се чувствали и това ме кара сега да помагам на хора в нужда!“, сподели Милен.
Той допълни, че от малък загубил баща си и това е поредният благотворителен жест, който прави към социално слаби и болни хора. По думите му, най- много се трогва от съдбите на болни деца и затова наскоро дарил сума за лечението на Никол Георгиева, която страда от сарком на Юинг.
На Ани вече не и се налага да върви с километри пеш, за да заведе Пресиан на училище, тъй като от сега нататък учителите от Професионалната гимназия по моден дизайн ще го посещават у дома.
„Нямам думи да изразя благодарността си към медиите, към общината и към Милен!“ , споделя развълнувана и Анета. Щастлив от новия си дом е и Пресиян.
„Аз не съм се отказал от мечтата си да стана фризьор и да помагам на мама и на брат ми!“, категоричен е Пресиян.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!