Последни Новини

Инициативен кометет “Асеневци” кове 10 меча за дарители на мегапроекти

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома
април 22, 2018
 Калин Костов, председател на Сдружението за европейско качество на висшето образование: „България е на първо място по плагиатство”
април 23, 2018
Покажи всички

Инициативен кометет “Асеневци” кове 10 меча за дарители на мегапроекти

 

Инициаторите работят по позлатяване кубетата на Патриаршията на Царевец, паметник на цар Ивайло и закрит мост над Янтра

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Инициативният общественият комитет „Асеневци” във Велико Търново се преименува на Общонароден. Решението е на Управителния съвет на 33-членната организация.


Председателят на комитета Марин Павлов обяви, че ще връчват почетна награда – меча на Асеневци, заедно със значка и удостоверение на личности, допринесли реализацията на трите проекта, върху които работят от комитета.
“На дарители и съмишленици ще бъдат давани две награди годишно, а това ще се случва след гласуване на Управителния съвет, по време на големи празници. Вече поръчахме 10 меча, а изработката им ще е във военния завод „Терем-Ивайло”, информира Павлов.
Той добави, че от комитета ще настояват 22 март, когато е традиционният празник на Велико Търново, да бъде обявен за национален празник. Инициаторите ще внесат за предложението в Общинския съвет.
„Ще внесем предложението заедно с тях в Народното събрание. Ако го нямаше въстанието на Асеневци, нямаше да го има нито трети март, нито 22 септември”, категоричен е Павлов.
До края на април се очаква Министерството на културата да даде своето становище относно предложението, внесено от Община Велико Търново, за двата обекта – паметника на цар Ивайло на хълма Света гора и позлатяване на кубетата на Патриаршията. В проекта на специалистите Патриаршията ще фигурира като „Пантеона на България от Средните векове”.


„И трите обекта са изпълними. Искаме само одобрение, важно е за нас как се приемат от обществеността. За част от проектите сме осигурили финансиране, а екипите са от хора с много висока квалификация, известни общественици и учени”, подчерта деканът на Историческия факултет на ВТУ проф. Иван Тютюнджиев, който ръководи екипа за изграждане на паметник на Ивайло в парка Света гора.
Идейният проект е дело на покойния проф. Димитър Даскалов, но неговият син е поел ангажимента да продължи делото на своя баща. Сумата, необходима за този проект, е 1,6 млн. лева, а средствата ще бъдат осигурени от дарители.Позлатата на Пантеона на България от Средните векове ще струва 1,2 млн. лева, а най-скъпо ще струва инвестирането в моста над река Янтра – 8 млн. лева. Той ще е дълъг 97 метра, с 4,5 метра пешеходна зона, а след изграждането му 70-80 души ще бъдат наети на постоянна работа в търговските и културни обекти, които ще се намират там, поясниха плановете си от Общонародния комитет.33-ма души членуват в организацията. Целта е числеността им да се запази, защото тя носи символика – Христовата възраст. Най-новите членове са двама – това са проф. Диана Гергова и архитектът доц. Д-р Валентина Върбанова.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!