Последни Новини
Етнографи боядисваха великденски яйца с растението брош
април 5, 2018
Неделното училище към храма “Св. Николай Чудотворец” в Търново действа от 18 години
април 5, 2018
Покажи всички

Яйцата на Фаберже са 68 бижутерни изделия

Мистика обвива скъпите ювелирни произведения

Яйцата на Фаберже са 68 известни бижутерийни изделия, с формата на яйце, изработени от Петер Карл Фаберже и неговия асистент за руските царе и частни колекционери, в периода 1885 – 1917 г.
Петдесет и четири от яйцата са направени за цар Александър III и Николай II, 52 от тях са представени като великденски яйца.


Седем от яйцата са направени за московската фамилия Келч.
Петер Карл Фаберже е един от най-прочутите ювелири на всички времена, известен със своите яйца на Фаберже.Роден в семейството на бижутер (бащата, Густав Фаберже, е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майката Шарлот е датчанка) в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование.
Наследява работилницата на баща си през 1870 г. и става изключително популярен във владетелските дворове на цяла Европа благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали. В родината си бива титулуван „ювелир на Негово Императорского Величество и ювелир на Императорския Ермитаж“.


През 1885 г. император Александър III поръчва на ателието на Фаберже едно декоративно великденско яйце като подарък за своята съпруга, Мария Фьодоровна.Когато получава подаръка, Мария Фьодоровна вижда едно обикновено яйце, макар и направено от бяло злато. Но това е само привидно. Яйцето се отваря и вътре има жълтък. Златен. Подобно на матрьошка, яйцето крие още изненади – жълтъкът се отваря и в него има златна кокошка с рубинени очи. Кокошката също се отваря и в нея има миниатюрно копие на императорската корона, направено от злато и диаманти, както и малък рубин, който императрицата да носи на верижка на врата си. Яйцето остава в историята с името „Кокошката”.

Благодарение на мигновения успех, Фаберже получавал постоянни поръчки за императорския двор и изработил едно след друго 10 яйца за цар Александър III, който всяка година, до смъртта му през 1894 г., подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна. Още 44 в периода между 1895 и 1916 г. за цар Николай II за подарък на майка му, по това време вдовстваща императрица и за съпругата му, Александра Фьодоровна.
Като цяло, по императорска поръчка са направени 54 великденски яйца. Може да се предположи, че има и няколко яйца, които са били подарени и на други членове на императорското семейство. Днес, със сигурност са запазени 45 яйца, направени по императорска поръчка. Има запазена фотография и на още едно, а други 5 са известни по описания. Съхранено е и едно от двете незавършени яйца, работата по които прекъсва през 1917 г. Сред запазените до ден днешен има такова с миниатюра на сибирски влак, с крайцер, с кокошчица от цветно злато, яйце-часовник, яйце-портретна галерия на императорското семейство.

Революцията от 1917 г. слага край на славната кариера на Фаберже. Всяко от яйцата на Фаберже носи свой чар и индивидуалност.
Най-скъпо продаденото яйце на Фаберже бе продадено на аукцион за 17,4 милиона щатски долара през декември 2007. То било изработено за династията Ротшилд – европейски банкери, изявени меценати, общественици и филантропи. То е също декоративен часовник с диамантено петле, което изкача на всеки час. Това го прави не само най-скъпото яйце на Фаберже, но и много скъп часовник.Неотдавна уникално яйце с часовник на Фаберже бе открито в САЩ.Уникално златно яйце на Фаберже на стойност $ 33 млн. бе открито в кухнята на търговец на метали за скрап, пише английският вестник “Телеграф”.Собственикът го купил преди десетилетие от пазар за антики за $ 13 500. Изчислил, че може да спечели хилядарка, като стопи златото и продаде диамантите и сапфирите, декориращи 8,2-сантиметровото яйце.


След това американецът се отказал и оставил бижуто да му краси кухнята. То си стояло там, докато една нощ през 2012 г. собственикът пише в търсачката “Гугъл” “яйце” и “Вашрон Константин”, което било изписано на часовника вътре в яйцето. Натъква се на статия в британския в. “Телеграф”, публикувана година по-рано със снимка на неговото яйце, която била озаглавена: “Дали това яйце за $ 33 млн. не стои на вашата полица?”.

Яйцето е трето от общо 56 такива бижута, изработени от Карл Фаберже за руското императорско семейство. През 1887 г. цар Александър III го подарява за Великден на съпругата си Мария Фьодоровна. За последен път е показвано публично през 1902 г. Споменава се през 1922 г., когато болшевиките продават съкровища, за да имат пари за трактори.


Изследователи откриват, че през 1964 г. било продадено на търг за $ 1456 на жена купувач. Тя починала 2000 г. и имуществото продадено. Така яйцето попада на улична разпродажба на антики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!