Последни Новини

Кардиологична клиника спечели проект за 120 000 лева

Един от най-влиятелните съвременни футуристи пристига в България
април 3, 2018
Възпитаници на ВТУ участваха в международно състезание за студенти по право
април 4, 2018
Покажи всички

Кардиологична клиника спечели проект за 120 000 лева

Годишно през специализираната клиника минат средно по 2400 души

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново успешно приключва проект по ОП “Развитие на човешките ресурси” през април. Проектът е на стойност 120 000 лева, като участието на лечебното заведение и в размерна 20%, а останалите средства са безвъзмездна помощ по оперативната програма, посочи ръководителят на проекта Слава Василева. Изпълнението на проекта е за срок от шест месеца. Със средствата се осигуряват качествени условия на труд и съвременна работна среда. Целевата група са 69 служители – медицински и немедицински персонал в кардиологичната болница. Парите са изразходвани за въвеждане на системи за развитие на човешките ресурси, за закупуване на работно облекло и защитни предпазни средства, за оборудване на стая за почивка на персонала, както и мебели- столове за пациенти и медици и др.

“Персоналът на болницата е с нови екипи в различни цветове. Медицинските сестри са облечени в светлорозово, лекарите са сини униформи, ангеографистите – в светлосини. Така пациентите лесно могат да се ориентират от кои отделения и звена ги обслужват”, обясни  д- р Йорданка Томова, кардиолог и изпълнителен директор на СБАЛК в старата столица.

За работещите в отделението по ангиография, са закупени и защитни очила, тъй като ежедневно са в йонизираща среда и специални яки, които предпазват щитовидната жлеза от вредни лъчения. Те са снабдени и с шапки и предпазно облекло. Стаята за почивка на персонала също е обновена и оборудвана, осигурени са и ергономични столове за многочасовата административна работа на медици и сестри, когато са зад бюрата. Управляващият орган на програмата не е посочил никакви забележки по изпълнението на проекта.Болницата е единствената от шестте в Българския кардиологичен институт, която е спечелила такъв проект и е бенефециент по ОПРЧР.

Д-р Томова отчете, че средногодишно през специализираната болница преминават около 2400 пациенти. Тази година СБАЛК ще празнува 10 години от създаването си. За този период медиците в нея са спасили много човешки животи, но и са предотвратили тежки заболявания на сърдечно- съдовата система и усложнения. В тази връзка д-р Томова отбеляза със задоволство, че през последните години българите започват да се грижат за здравето си и превенцията на тези болести се увеличава.

“Пациентите идват доста по-рано, преди да се усложнят заболяванията, много често и с “фалшиви тревоги”- при болка в гърдите се оказва че става дума за невралгии или радикулитни оплаквания, но така е по-добре!”, коментира лекарката.

По думите й, няма подмладяване на сърдечно- съдовите заболявания, напротив- младите хора осъзнават, че най- голямата инвестиция е в здраве, грижат се за себе си и реагират при най- малки здравословни смущения. Социалната дейност на СБАЛК продължава. Безплатните прегледи в определен ден от седмицата не спират. Екипи на болницата участват в програмата на Българския кардиологичен институт за изнесени прегледи, както в големите градове, така и в селата. СБАЛК- Велико Търново покрива и съседни области, като по тази програма е имало записани за преглед 90 пациенти от Русе, 145 – от Габрово, както и от Гурково, Старозагорско.

“Наш екип от лекар и медицинска сестра ходи на място и прави прегледи с ЕКГ, като освен че назначава терапия на новооткрити болни, прави и коригираща терапия. Посетихме селища в общините  Елена и Златарица, при много голям интерес”, подчертава д-р Томова.

Тя не крие изненадата си за случаи на хора с порок на сърцето на над 50 години, на които заболяването било открито именно при тези изнесени прегледи.

В навечерието на Възкресение Христово, целият колектив в СБАЛК е предприел дарителска акция за дъщерята на своя колежка, която страда от онкологично заболяване и се нуждае от средства за лечение в чужбина. Медиците взели решение да не отбелязват празника на българския лекар на 7 април, когато е Велика събота, като средствата за тържеството и допълнително събрани пари, ще изпратят по сметката на болната Дария Манева. Те приканват хората с големи сърца също да се включат в акцията и да на болната жена.

Райфазенбанк – клон Велико Търново BG 86RZBB91551009069930 (в лева) BG 69RZBB 915510090744407 ( в евро) Дария Манева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!