Последни Новини

Дизайнерката Мария Игнатова в Клуб “Седем”: В моделите си влагам сърце и спокоен ум, за да създам красота

Красотите на Хърватия
март 28, 2018
Лечебните свойства на нара
април 1, 2018
Покажи всички

Дизайнерката Мария Игнатова в Клуб “Седем”: В моделите си влагам сърце и спокоен ум, за да създам красота

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Любовта е движещата сила в живота. Тя преобразява човека отвътре навън. В моделите си влагам много сърце и спокоен ум, защото само така може да се твори красота. Това сподели именитата дизайнерка Мария Игнатова и собственичка на модна къща „Скарлет“ пред десетки приятели и почитатели в популярния Клуб „Седем“ във Велико Търново.

 

На трогателната среща, водена от DJ Емо, моделиерката разчувства присъстващите с емоционален разказ за старта на кариерата си и 27-годишната история на марката „Скарлет“, която след върхови изяви и спадове, днес отново е предпочитана от изискани дами от цялата страна.

Това е потомствена дейност, която наследих от моята баба Мария и леля ми. Тръпката към ръкоделието ми е още от дете, когато тайно режех платовете на баба и през лятото чиракувах при леля като „крадях“ занаят“, сподели Мария Игнатова. Като студентка пък се изявявала и като манекенка в бившата фабрика за облекло „Деньо Георгиев“ във Велико Търново. Тогава танцувала народни танци и се запознала с главната моделиерка на предприятието. Тя и казала, че се нуждаят от манекен, върху който да конструират дрехите.

Изработваха моделите буквално по моето тяло. След това ги представях на пловдивския панаир и в Москва. Плащаха ми в дрехи“, спомня си Мария Игнатова.

Началото на модната си индустрия тя поставила миналия век, докато била студентка, вземала надомна работа и вечер шиела поли за ТПК „Царевец“. Докато била надвесена над шевната машина, давали по телевизията филм за Скарлет О,Хара. Мария останала впечатлена от героинята, която нямала тоалет за официална вечер, дръпнала кадифяната завеса и я превърнала в бална рокля.

Останах възхитена от дързостта на тази горда жена и името и се превърна в марка на моите модели. Бизнесът ми стартира от нулата, когато излязох на сергия на главната улица на Велико Търново и изнесох за продан платове, които бяха дефицит по магазините тогава. Чувствах се страшно неловко, но сложих тъмните очила, а вечерта като се прибрах с изкарания оборот, реших да зарежа учителската професия“, разказа Игнатова.

Малко след това наела малко ателие с 5-6 шивачки. Създала своя линия и стил и до днес не ги е променила.

Първият магазин беше в блока, където живеех и пред него имаше градинка. Изнасях масичка със столчета и си говорех с клиентките. Така постепенно бях забелязана от известни вече в бранша колеги като Запрян Маринов, Васко Василев и др., които ме поканиха за член на „Академията за мода“, разказва с искрена благодарност Мария Игнатова.

И успехът не закъснял. Участвала във Форум „Българска мода“, на който били представени всички модни къщи у нас. Търновката била удостоена с голямата награда в раздел „Вечерно облекло“, която и била връчена от актьора Стефан Данаилов.

След това последвали пътувания до Меката на модата -Париж.

Там се учех, трупах опит, плачех пред витрините на изисканите магазини и исках да пренеса този стил, красота и начин на обслужване в България. Направих модна къща във Велико Търново с представяне на ревюта, но явно не беше точното време“, разкрива моменти от нелекия път в модната индустрия Игнатова.

Чаровната дама е носител на две „Златни игли“от Академията за мода. Създала верига от 25 магазина в цялата страна, както и бутик в Прага. За зла участ обаче дошла финансовата криза и за миг животът и се преобърнал.

Скарлет“ умираше, но не се предаде. Прероди се и разцъфна , стана по-красива и по-цветна. Благодарна съм на момичетата, които работят с мен за това, че ми повярваха и не ме изоставиха. Признателна съм и на още три жени, които ми подадоха ръка в трудните моменти. Синът ми е плътно до мен. Работех много, хранех се малко, непрекъснато се молех на Бог да ми помага, купувах по няколко метра плат, ушивах го и след продажбата на дрехите, на следващия ден купувах с един метър повече материя. И се справих!“, казва гордо талантливата дизайнерка.

Днес Мария Игнатова има три бутика и уверява, че се наслаждава на живота и се моли единствено да е здрава.

Дизайнерката споделя, че при създаването моделите водеща за нея е материята.

Като видя и пипна даден плат веднага ми хрумва в каква дреха ще го превърна и започвам да наслагвам идеи. Вдъхновение откривам във всичко около мен. Като гледам огъня в запалено огнище, си представям оранжево-червена коприна и блуза с развети разкошни ръкави. Веднъж пък, докато съзерцавах върховете на боровете, докосващи небето от билото на планината, си казах, че този сезон дрехите ми ще са с ресни“, изтъква Мария Игнатова.

От години тя е активен член на великотърновския клуб на международната женска организация „Зонта“. На задушевната среща присъстваха дами от организцацията, които бяха категорични, че Мария непрекъснато прави добро като помага на млади хора и участва в благотворителни проекти.

Мария е финес, грация, докосване до душата, съвършенство! Тя твори с Любов, живее с Любов, страда с Любов и има голямо сърце!“, категорични са нейните приятели.

Специално за срещата изисканата дама бе подготвила като изненада за гостите ревю с пет от най-новите си модели. Представените на фона на подходящи музикални парчета тоалети бяха в бяло и златисто, както и вечерни дрехи. В орнаментите на стилна дреха, моделиерката разкри, че е имплантирала рентгенови снимки, чиято гъвкавост придава уникални форми на плата.

Самата дизайнерка впечатли гостите като влезе в ролята на манекен и дефилира атрактивно с подчертан стил и финес.

DJ Емо пък сподели, че с Мария се познават от над две десетилетия, когато той се е изявявал на пулта, а тя е работила към обредните дейности в Общината и е водела сватбени церемонии.

Мария е вписана в Книгата България „20-ти век“ и в раздела „Мода“ фигурира и нейната марка „Скарлет“. Щастлив съм, че в Клуб „Седем“, който се роди преди седем месеца, вече са гостували над 50 именити българи-спортисти, актьори, музиканти, писатели, фотографи, учени. След изявите си тук, много от тях споделят, че дейностите им са потръгнали. Световният шампион Йордан Йовчев каза, че след срещата в клуба е успял да реализира два свои проекта, които не потръгвали от години. Юлияна Дончева пък благодари за организираното представяне на книгата и, като след това буквално била разграбена. Сега се надявам и Мария Игнатова да изстреляме към още по-големи върхове в модната индустрия“, заяви DJ Емо.

Снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!