Последни Новини

Удостояват американски предприемач и фолклорен ансамбъл “Българче” с наградата “Велико Търново”

Горещи вечери с творци в Клуб Седем
март 18, 2018
Правят анализи във Франция и Канада на останки на над 7000 години от наши праисторически селищни могили
март 18, 2018
Покажи всички

Удостояват американски предприемач и фолклорен ансамбъл “Българче” с наградата “Велико Търново”

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Детско-юношеския фолклорен ансамбъл /ДЮФА/ „Българче” и американският предприемач Едмънд Бек са тазгодишните носители на наградата „Велико Търново”. За това гласуваха със свое специално решение членовете на специализираната комисия, която разглежда номинациите за наградата. Призът се връчва ежегодно по повод празника на старопрестолния град- 22 март.
За наградата „Велико Търново”, ансамбъл „Българче” е бил предложен от Регионалната библиотека „П.Р. Славейков” и от началника на РУО инж. Розалия Личева. През тази година ансамбълът навършва 50 години от своето основаване. За този период във формацията са се обучавали над 3000 деца и ученици от общината. Те са били възпитавани в дух на опазване, съхраняване и популяризиране на българското фолклорно наследство, се посочва в мотивите за предложението. Формацията е създадена през 1968 година от Михаил Дюлгеров и се е утвърдила като школа на българската народна музика, песни, танци и родолюбие. Над 2500 са концертите, които младите музиканти и танцьори са изнесли в страната и в чужбина.


Едмънд Стерлинг Бег пък е бил номиниран от Народно читалище „ Надежда-1869” и от инициативна група в състав арх. Иван Чолаков, арх. Румяна Брайнова, арх. Николай Георгиев, арх. Цветан Радев и инж. Стела Кирова. Едмънд Бек е роден на 23 юли 1934 в Тексас, САЩ. През 2005 година посещава Велико Търново . Впечатлен от историческото наследство на старата столица, решава да инвестира в обекти, които да реставрира в старата част на града. Днес той е собственик на хана „Хаджи Николи”, хотелът „Цар Борис”, Йоновия хан, сгради, намиращи се на улица „Стамболов” и на Самоводската чаршия, които са в различна степен на възстановяване и подготовка за реставрация. Комисията от девет души, с председател заместник – кмета Ганчо Карабаджаков, определи носителите на наградата на закрито заседание с тайно гласуване.След резултата от гласуването е взето решение да бъдат присъдени две награди – колективна и индивидуална. Комисията е сформирана със заповед на кмета Даниел Панов. Номинациите ще бъдат предложени за гласуване на тържествената сесия на Общинския съвет на 22 март – празникът на Велико Търново.

снимки-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!