Последни Новини

Поля Ангелова, ароматерапевт: Етеричните масла разкрасяват и борят вирусните инфекции

Самурай от Япония и над 100 магове от 9 държави с демонстрации на “Златна котка 2018 “
март 18, 2018
Бивша учителка от 15 г е игуменка на Марянския манастир
март 19, 2018
Покажи всички

Поля Ангелова, ароматерапевт: Етеричните масла разкрасяват и борят вирусните инфекции

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Ароматерапията напоследък намира все по-широко приложение. Все повече хора търсят хармонията и баланса в ежедневието си и предпочитат природните продукти. Това споделя Поля Ангелова от Велико Търново, която е сертифициран ароматерапевт.
Използването на етеричните масла и техният целебен ефект са известни на човечеството още от древни времена. Първите достоверни сведения за извличането на етерични масла от растения са открити в шумерска клинописна глинена плочка, датирана към 5000 година преди новата ера. Но за истински първооткриватели, широко ползващи ароматните екстракти от растения, се считат египтяните. Широко разпространено е използването на аромати в Гърция, Рим, Китай и други древни народи. Етеричните масла се извличат от растения, цветя, дървета, храсти и билки, като се вземат части от тях. От сандаловото дърво например се използва дървесината, а от розата венчелистчетата, от лимона се използва кората, а от хвойната – плодовете. Получаването на маслата става чрез дестилация.
„Малко хора например знаят, че ефектът от използването им е изключително бърз. Нужни са само три минути, за да достигнат до кръвообращението”, подчертава Поля Ангелова.
Тя допълва, че ароматерапията е позната от хилядолетия и е използвана за лечение на редица заболявания и в борбата с епидемиите. Смятало се е, че благоуханията на растенията въплъщавали „растителната душа”, която криела вълшебни сили и предпазвала от злини и недъзи. Неслучайно етеричните масла са използвани при религиозни обреди в някои култури. Любопитен факт е също, че средновековните френски парфюмери по време на чумната епидемия не са се разболявали, защото са използвали етерични масла, които имат силно антимикробно действие”, изтъква Поля Ангелова.
Чаровната търновка работи като козметик от 2003 г., но преди време преоткрила силата на ароматите и се запалила по тях. Преминала специален курс на обучение, а днес те са неизменна част от ежедневието й както у дома, така и в работата й. Категорична е, че етеричните масла могат напълно да заменят козметичните продукти и самата тя се е отказала от много от тях. Поля Ангелова обаче уточнява, че ароматерапията работи само тогава, когато се използва правилно.
„Ароматерапията използва множество етерични масла, а едно от най-ценните от тях е от българската роза. Популярни също са маслото от сандалово дърво, лавандула, бергамот, нероли, мандарина, цитронела, лайка и още десетки видове. Етеричните масла са подходящи за почти всички хора, като изключение има единствено за децата под 2-годишна възраст, за бременните жени, възрастните хора, страдащите от епилепсия или на химиотерапия”, информира Ангелова.


Тя споделя, че за децата е добре да се започне с маслата от лавандула и чаено дърво, а останалите видове трябва да се въвеждат постепенно. Важно е да се знае, че етеричните масла се разреждат с растителни – бадемово масло, жожоба, пшеничен зародиш, макадамия, чия и други, тъй като са силно концентрирани екстракти. По изключение могат да се използват и директно върху кожата, но това се прилага само от специалист ароматерапевт.
„Етеричните масла са изключително мощни и ценни. Най-силното им въздействие е на емоционално ниво, чрез мириса се разбира кое масло ни действа успокояващо, релаксиращо или еуфорично”, разказва още Поля.
Тя е категорична, че клиничната ароматерапия се прилага само и единствено от обучени специалисти. Във Франция например в един от медицинските университети обучават специалисти, които да предписват използването на етеричните масла за вътрешна употреба. Но прилагането им от непрофесионалисти е опасно. „Една капка от дадено масло се равнява на една таблетка и ако не се използва правилно, крие сериозни рискове за здравето. Допълва, че у нас приложението на чудодейните масла на този етап е само външно. То също притежава изключително благотворно влияние върху тялото, тъй като има способността да ускорява отделянето на отпадъчните вещества и мъртвите клетки, както и регенерирането на нови. Това е и основната причина за репутацията им като подмладяващи агенти”, подчертава специалистът ароматерапевт.
Поля Ангелова доверява още, че съдържащите се в тях фитохормони влияят добре както на сухата, така и на мазната кожа, водят до стягането й и стимулират обмяната на веществата. Разредени с подходящи растителни масла, продуктите могат да се използват вместо дневен и нощен крем, за почистване на лице, лосион за тяло, подхранващи маски за лице и коса. Затова през последните години ароматерапията става все по-популярна и много хора се обръщат към нея, тъй като маслата са 100% натурални и не съдържат химия, за разлика от масовите козметични продукти.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!