Последни Новини

Колекционер дари 178 шевни машини на Историческия музей в Търново

Възпитаник на Стопанската академия в Свищов разработи „Дигитална стая за обслужване”
март 13, 2018
Докторант от ВТУ е единственият у нас изследовател на монументално сграфито
март 14, 2018
Покажи всички

Колекционер дари 178 шевни машини на Историческия музей в Търново

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Дарение от 178 шевни машини получи Регионален исторически музей /РИМ/ във Велико Търново. Голямата колекция е предоставена  от Почетния гражданин на Златарица Иван Вачков.


Като страстен колекционер, Вачков е събирал шевните машини в продължение на 55 години. 10 от експонатите са крачни, а останалите-ръчни. Най-стара в сбирката е  немска, марка  “Кьохлер”, произведена през 1893 г., а най-новите машини са от средата на 60-те години на ХХ век. В колекцията има 36 модела на прочутите американски шевни машини “Сингер”, Уникати са 102-годишна „Британия” с оригиналeн петцифрен фабричен номер и германска „Пфаф”, произведена през 1900 г. Над 150 от шевните машини са действащи и в перфектно състояние.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сбирката, е най-голяма и без аналог в България и с нея Иван Вачков е кандидатствал за книгата на рекордите „Гинес.
Експонатите са с ясен произход и колекционерът е предоставил на музейните специалисти информация за първоначалния собственик, начина на придобиване и техническите параметри и състояние на всяка една машина. В момента  се извършва фондово обработване на колекцията, включващо и частично реставриране и смазване, след което най-интересните модели ще бъдат показани в специална изложба.


Освен шевните машини Иван Вачков е подарил на Великотърновския музей телеграфен апарат и три часовника. Единият от часовниците е ръчен, швейцарски, с гравиран на задната му страна подпис на  Тодор Живков.

Друг от предоставените часовници, който е джобен, според колекционерът е бил притежание на легендарния воевода Филип Тотю. Музейните експертни тепърва ще проучват предмета, произхода и историята му.
Дарителят от Златарица притежава още над 200 часовника, колекция от над 100 телевизора и 100 радиоапарата, като почти всички предмети са в изправност и работят.

снимки-РИМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!