Последни Новини

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Доброволци плетат 5-метрова мартеница
февруари 23, 2018
Задруга разработва критерии за качеството на храните
февруари 25, 2018
Покажи всички

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев се срещна с председателя на фондация „Ние, българите по света“ Михаил Томов, който му връчи благодарствена грамота от наследниците на американския журналист Макгахан. Като млад и обещаващ журналист, той е изпратен от английския либерален вестник „Дейли Нюз“ в България за кореспондент на Международната комисия за разследване на извършените погроми и зверства при потушаване на Априлското въстание.
През лятото на миналата година фондацията инициира и организира посещението на 13 потомци на Макгахан, известен зад океана като освободителя на България. В обиколката им на исторически места в страната, свързани с неговата мисия, бе включен и град Елена. Тук се намира един от двата паметника у нас на американския журналист. По време на Освободителната война като военен кореспондент към щаба на руската армия, той извървява пътя от Свищов до Цариград, придружаван от еленчанина инж. Петко Попниколов, който е негов преводач и ги свързва искрено приятелство.
„Беше вълнуващо за нас, като наследници, да следваме стъпките на нашия велик дядо и да видим лично много от местата, които е посетил и създал своите репортажи. Благодарим както на вас, така и на всички кметове, предприемачи и български граждани, които ни помогнаха“ е написано в благодарствената грамота до еленския кмет, която е илюстрирана със снимка на праправнуците с българския президент Румен Радев.
Инж. Млъзев получи като подарък и специален албум със снимки от посещението на потомците на Макгахан в страната. Подготвя се и документален филм.

снимка-Община Елена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!