Последни Новини

Средната заплата в болницата в Горна Оряховица гони 1000 лева

Емоционалната Интелигентност от Даниъл Голман
февруари 8, 2018
Причини за наднормено тегло
февруари 10, 2018
Покажи всички

Средната заплата в болницата в Горна Оряховица гони 1000 лева


Средната брутна работна заплата в МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица гони 1000 лева. Това е факт след последното увеличение на заплатите от 1 януари тази година със средно 50 лева. Така средната брутна заплата в стационара е 973 лева.
“Увеличението се наложи заради ръста на минималното работно възнаграждение, което от 1 януари е 510 лева”, коментира управителят на лечебницата д-р Иван Иванов.
За предходната година средната заплата в болницата е била 923 лева.
По информация на Сдружението на общинските болници в България, горнооряховският стационар е от малкото, които са вдигнали от 1 януари заплатите на целия персонал, който работи в него. Икономическите показатели на лечебницата се подобряват за последните две години и затова ръководството на няколко пъти повишава с малко възнагражденията на лекари, на специалистите по здравни грижи, както и на немедицинския персонал. За 2017 година финансовата загуба в МБАЛ от 87 000 лева е стопена с близо 80% и е намалена до около 16 000 лева.
Основната цел на ръководството на болницата в железничарския град е да задържи лекарите, акушерките и медицинските сестри в болницата. По думите на д-р Иван Иванов, финансовото състояние на лечебницата, която е втората по големина общинска болница в страната, не е критично и не е рисково за закриване на структури или дейности в нея.
“Огромен риск за болницата обаче е възрастовата характеристика на медицинският персонал, тъй като в близките години тя ще се окаже пред кадрови дефицит. Липсата на кадри може да доведе до закриване на отделения или структури”, алармира д-р Иван Иванов.
В лечебницата работят общо 283-ма души, от които 68 лекари, 134 медицински специалисти по здравни грижи и 80 човека, немедицински персонал.
От 59 лекари на основни трудови договори, едва трима са на възраст до 35 години. Те са със специалности анестезиолог, гастроенетеролог, както и специализантката д-р Ралица Банова в Отделението по педиатрия. Едва трима са и медиците на възраст до 45 години. 13 са лекарите във възрастовия диапазон от 45 до 55 години, 26 са на възраст от 55 до 64 години. Други 13 медици, които работят в болницата, са на възраст от 65 до 74 години и един лекар със специалност “Инфекциозни болести” е над 75 г.
Управителят д-р Иван Иванов коментира още, че привличането на млади кадри не е по силите на ръководството на една болница. Това е и тревожна тенденция за цялата страна от години. Младите лекари или избират работата в чужбина, или влизат във фармацевтичния бранш, или напоследък се ориентират към частните и университетските болници, където търсят развитие и по-добро заплащане.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!