Последни Новини

Емоционалната Интелигентност от Даниъл Голман

Бългapcĸитe cъĸpoвищa
февруари 8, 2018
Средната заплата в болницата в Горна Оряховица гони 1000 лева
февруари 8, 2018
Покажи всички

Емоционалната Интелигентност от Даниъл Голман

„Емоционална интелигентност” от Даниъл Голман ви повежда по пътя на научните открития за емоциите, за да разберем по-добре най-озадачаващите моменти в собствения си живот и в света наокол. Вълнуващата и убедителна книга, твърдяща, че нашият възглед за интелекта е твърде тесен и пренебрегва жизнено важен набор от способности, които са от изключителна важност за това как се справяме в живота. Неотменна съдба ли е коефициентът на интелигентност? Май не чак толкова, колкото си мислим.

Черпейки от фундаментални изследвания на мозъка и поведението, Голман показва кои фактори действат, когато хора с висок коефициент на интелигентност пропадат, а такива със скромни постижения на тестовете се справят изненадващо добре. Тези фактори, сред които са самоосъзнатостта, самодисциплината и емпатията, представляват цяло ново измерение на ума, което авторът нарича „емоционална интелигентност“. Макар и детството да е критичният период за нейното формиране, тя в никакъв случай не е определена с раждането. Емоционалната интелигентност може да бъде подхранвана и укрепвана през целия живот – с непосредствени ползи за нашето здраве, за връзките и работата ни. Идеята за емоционалната интелигентност се появява за пръв път още в ранните трудове на великия Чарлс Дарвин във връзка със значението на изразяването на емоциите за оцеляването и за адаптацията. През целия 20-ти век феноменът започва да се изяснява, затвърждава се и кристилизира в научните среди, но самото понятие „емоционална интелигентност” е широко популяризирано едва след издаването на едноименния бестселър на Голман.

От излизането си през 1995 г. “Емоционалната интелигентност” е световен бестселър, преведена е на 30 езика с над 5 милиона продадени копия. Първото й издание у нас е отдавна изчерпано и се намира само при букинистите на баснословни цени. Преведена наново, “Емоционалната интелигентност” е вече достъпна за всички, които искат да се докоснат до едно ценно и различно гледище за човешката интелигентност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!