Последни Новини

Показаха древни златни съкровища на над 25 века във Велико Търново

Преподавател в НВУ с награда „Еврика” за млад изобретател
февруари 1, 2018
Модерен рентгенов апарат заработи във Велико Търново
февруари 1, 2018
Покажи всички

Показаха древни златни съкровища на над 25 века във Велико Търново

Накитите открити край селата Хотница и Къпиново не бяха експонирани от над 5 години

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Изложба на прочутите златни съкровища открити преди десетилетия край великотърновските села Хотница и Къпиново, бе подредена във фоайето на Областната администрация в старата столица по повод 19-годишнината от създаването и. Уникатите от най-старото злато намирано от археолози по нашите земи бяха извадени от фондовете на Регионалния исторически музей за пръв път от над 5 години. В специални стъклени витрини бяха подредени 44 златни халки, гривни спирали, както и пластини от благородния метал, които са били намерени през 1957 година край Хотница от археолога Никола Ангелов.
“Къпиновското златно съкровище пък е открито през 1987 г в местността Стубел в близост до почивна база, докато булдозер изравнявал земеделска земя за зеленчукова градина. От могилата са извадени сребърен киликис- чаша за вино , на която е изобразена сцена от един от подвизите на Херакъл.
“За зла участ, трактористът решил да измие киликса със сол и сода и смъкнал част от позлатата на фигурите и сцените. Съдът пък датира от преди 25 века. Съкровище съдържа още десетина бронзови съдове, както и фиала-вид съд. Изключително ценен е дамски накит за глава с висулки във вид на жълъди, които са подрънквали, докато жената се е движела. Интерес представляват и 16 апликации за колан или други кожени изделия”, припомня директорът на РИМ във Велико Търново д-р Иван Църов.


Той допълва, че най-старото обработено от човешка ръка злато е било използвано в ежедневието. Ръководството на РИМ във Велико Търново възнамерява да поднови преписката, която се е водила преди десетина години с НИМ за връщане на уникалните експонати на музея във Велико Търново, тъй като голяма част от тях са в София.
“Искаме и други 24 предмета, сред които са Калояновия пръстен, капител с монограма на цар Иван Шишман, който е намерен на хълма Царевец”, допълни д-р Църов.
„Представихме това богатство, защото 2018 година е година на културното наследство. За да се докоснем до историята, до корените, до нашето богато културно-историческо наследство”, каза  областният управител проф.Любомира Попова.
На тържеството бяха поканени всичките 8 губернатори, които са управлявали Великотърновска област от 1999 г до сега, като болшинството от тях са професори.
Вместо с голяма торта, тази година Областната управа почерпи своите гости с ястия, приготвени от 19-годишните абитуриенти от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”.


„Поканили сме учениците, които тази година завършват своето образование, за да видим, че от корените, традициите, трябва да подадем на младите хора, които да се реализират успешно в живота”, заяви проф. д-р Любомира Попова.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!