Последни Новини

Мистериозният град Лалибела в Етиопия

Акушерската грижа да стане държавна политика
януари 24, 2018
Габровец открива тънкостите на гайтана чрез “промишлен шпионаж”
януари 25, 2018
Покажи всички

Мистериозният град Лалибела в Етиопия

11 църкви, издълбани от една скала

Лалибела е град в Северна Етиопия, който предлага невероятни свидетелства за средновековната и пост- средновековна цивилизация на страната. Това разказва Spisanie.to.
Лалибела е едно от най-свещените места в Етиопия – на второ място след град Аксум – и място за поклонение. За разлика от Аксум, населението на Лалибела е почти напълно съставено от Етиопски православни християни. Етиопия е една от първите държави, които приемат християнството през първата половина на четвърти век.
Този селски град е известен по целия свят със своите църкви, издълбани в земната повърхност от жива скала, които играят важна роля в историята на архитектурата.
Оригиналното име на мястото е Роха, след това кръстено на името на легендарния Крал на Роха (и последният от династията Загве) – “Крал Лаалибела” (1185-1225 г.)
Според етиопските легенди Лаалибела е израснал в Роха. Когато брат му е бил крал, той твърдял, че пчелите пророкували великото му бъдеще. Кралят станал ревнив от тези пророчества за брат си, опитвал се да го отрови, но отровата хвърлила Лаалибела в смъртен сън в продължение на три дни. През тези три дни ангел носел душата му на небето, за да му покаже църквите, които трябва да изгради. Когато се върнал отново на земята, той заживял в дивата природа, а самият Христос заповядал на краля да се откаже от трона в полза на Лаалибела. По време на строежа на църквите, ангелите работели заедно с каменоделците в рамките на двадесет и четири години.


Издълбан в скалист масив, разположен на около 2 630 метра надморска височина в основата на планината Абуна Йозеф, комплексът се състои от две групи църкви и една църква разделена от река Йордан.
Северната група включва:
Biete Golgotha Mikael (Дом на Голгота Микаел)- твърди се, че тук се намира гробницата на крал Лаалибела;Biete Maryam (Дом на Мириам / Дом на Мария), вероятно най-старата от църквите и копие от Гробниците на Адам и Христос; Biete Denagel (Дом на девата);Biete Meskel (Кръстната къща); Biete Medhane Alem (Дом на Спасителя на света), дом на кръста Lalibela.
Южната група съдържа още пет църкви:
Biete Lehem (Дом на Свещения хляб);Biete Gabriel-Rufael (Дом на ангелите Габриел и Рафаел) предполагаем бивш кралски дворец, свързан със свещена пекарна; Biete Abba Libanos (Домът на игумена Либанос), Biete Amanuel (Къщата на Емануил), вероятно бившият кралски параклис; Biete Qeddus Mercoreus (Дом на Сен Меркореос / Дом на Св. Марк), който може би е бивш затвор.
Последната църква, Биет Гиоргис, стои на запад от южната група.
Система от пътища свързва църквите и придружаващите ги църковни структури, включително гробници, катакомби и складови помещения.Църквите също са значителен инженерен подвиг, като се има предвид, че всички те са свързани с вода (която запълва кладенците намиращи се до много от църквите), използвайки артезианска геоложка система, която довежда водата до върха на планинския хребет.
Преминаването през тази система от изкопи и тунели добавя физическо измерение към духовното движение между църквите: тесните пътища придават интересно значение на обиколката като позволяват на посетителите символично да слизат в земята и нагоре към небето като група.


Днес все още не може да се каже с точност от кога датират църквите, нито пък с каква цел са били построени; някои дори си задават въпроса как точно се е случил строежът. Едно от известните твърдения е, че са били построени на четири -пет етапа между седми и тринадесети век. Предполага се, че някои са били използвани като укрепления или други дворцови структури.
Има много неща, които може да се разкажат за това място. Подовете на църквите са покрити с килими, които се издигат или падат на височина и очертават различни свещени зони. Сглобяеми колони поддържат плоските тавани и куполи. Полукръгли арки доминират в интериорните пространства, отразяващи както етиопските архитектурни прецеденти, така и мотивите, които са често срещани в ръкописните илюстрации.
Както вече споменах, името на крал Лаалибела се свързва най-често с направата на постройките, но може би това остава така,заради липса на по-ясна информация. Естествено учените търсят отговори, които не съдържат видения и ангели, строящи църкви.


Но когато се разхождате в това градче и зърнете тази архитектурна забележителност, няма как да не помислите, че може би наистина има нещо ангелско във всичко това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!