Последни Новини

Възпитаници на НВУ с отличия за авангардни инженерни проекти

Велико Търново кандидат за наградата на ЕС и Фондация „Europa Nostra“ на Пласидо Доминго за културно-историческо наследство
януари 18, 2018
Търново от 5 г без отделение „Уши, нос и гърло”
януари 18, 2018
Покажи всички

Възпитаници на НВУ с отличия за авангардни инженерни проекти

Двама курсанти сглобиха нано-сателит, техен колега със стипендия на Фондация „Еврика“ за авиоразработки

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Възпитаници на Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски“ във Велико Търново масово печелят отличия на конкурси с авангардни инженерни проекти.

Младши сержант Иван Димитров с военна специализация „Разузнаване” и младши сержант Мирослав Димитров с военна специализация „Артилерийско и зенитно-ракетно въоръжение, оптика и бойни припаси” са сглобили нано-сателит с тегло под 1 килограм и проектирали космическата му мисия за наблюдение на Земята. В продължение на 5 дни във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, второкурсниците са участвали в специализирано обучение за проектиране и сглобяване на малки сателити. Това споделиха от ръководството на НВУ.

Поканата за участие била от университетския консорциум по аерокосмическо инженерство „UNISEC Global“ със седалище в Япония. За събитието, в което участвали едва 15 българи, пристигнали трима научни работници и конструктори от японския университет „Nihon“. Нано, фемто и пико се наричат най-малките сателити в категорията Cubesat и са с тегло под 1 килограм. Според японските учени това е най-модерното в момента по отношение на академичната наука.

До участие в такъв род обучение пък се допускат единствено кандидати, успели да преминат специализиран предварителен тест, който обхваща множество въпроси от математиката, програмирането, механиката, физиката и аерокосмическото инженерство“, изтъкват от командването на военния ВУЗ.

По време на тренинга курсантите се справили с решаването на сложни задачи, като например да програмират софтуер за сателит и да завършат една успешна космическа мисия на своето „малко“ произведение. Двамата дори успели да напишат програмен код към всеки от хардуерните елементи на сателита с формата на кубче. Част от космическата мисия включвала определянето на полезен товар, описание на изстрелването, както и концепция за какво да се използва спътникът.

Пред началниците си униформените изобретатели разказали, че най-вълнуващият момент бил на финала, когато поставили външните панели и видяли светлинния индикатор.

Това беше знак, че всичко работи, че цялата електроника, платки, датчици, панели са поставени и свързани правилно, там където им е мястото, и можем да го „изстреляме“, споделят талантливите конструктори.

Така с думите „Служа на Република България“ двамата курсанти приели своите сертификати за преминатия курс, които им дават право да бъдат обучители. Мирослав и Иван са част от космически клуб „Space Division в НВУ, където се учат да проектират космически мисии на куб-сателити.

«Същите курсанти наскоро завоюваха медали от полуфинал на конкурс на Европейската космическа агенция в конкуренция с повече от 20 държави. Призовите места двамата спечелиха именно с разработването на космическа мисия за екологичен мониторинг в полза на сигурността, чрез наблюдение с малки сателити“, допълниха с гордост командирите им.

Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов информира, че през миналата година други шестима курсанти, отново под ръководството на преподавателя Георги Баев са участвали в Седмия световен симпозиум за приложение на нано-сателити на университетския консорциум по аерокосмическо инженерство „UNISEC Global“. На форума изявените младежи под пагон представили разработка за двойка сателити „Bulspace за дистанционно наблюдение и реагиране при кризисни наводнения. След тази изява, двамата курсанти се амбицирали да започнат да сглобяват куб-сателити и в университета, като по този начин да предават знанията си и на следващите поколения бъдещи офицери.

Старши сержант Николай Бойчев пък е носител стипендия в размер на 2000 лева на фондация „Еврика“ и е бил изпратен на 15-дневно посещение в Китай. В първия етап на конкурса четвъртокурсникът от факултет „Авиационен” на НВУ и специализация „Летец-пилот” е представил пред комисията проекти „Автоматично затваряне вратите на самолетите в гражданската авиация”, „Подобряване на дуплексна система за разпространение на данни чрез лазер” и  „Сонарна система базирана на Arduino платка”.  

«Всеки кандидат има възможност да се състезава в няколко различни сфери като неговата е инженерни и технически науки. В нея се отпуска стипендия на името на българския учен и откривател Димитър Мишев. За именната стипендия кандидатстват 126 кандидати, като само петима са допуснати до финалния етап, който е индивидуално интервю. То пък се провежда от трима академици, двама професори и представител на китайската фирма „Хуаей ИКТ”, уточняват от НВУ.

В олимпиадата по написване на есе за обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, в която се включват участници от цяла Европа, възпитаниците на НВУ са в челната десятка.

Бригаден генерал Пламен Богданов съобщи пред „Труд“, че престижната олимпиада, която се провежда на две години, през идната година ще се състои в НВУ и ще е едно от събитията по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на олимпиадата в края на май 2018 г , във военният университет ще се проведе и заседание на изпълнителната група на Инициативата за обмен на млади офицери и курсанти в Европа. Това отново потвърждава авторитета на първия военен университет в Европа, който се приобщава към университетската програма „Еразъм“, коментира бригаден генерал Богданов.

Той допълва, че НВУ е получил институционална акредитация с най-високата оценка от 9,17 давана на военно учебно заведение.

През последните 2 години има увеличаване на броя на кандидатите за военния университет като за приемните изпити се записват по над 500 души.

 Националният военен университет „Васил Левски“ е от малкото висши учебни заведения, които все още имат железни условия за прием и компромисите са немислими. Особено що се касае до курсантите. В същото време през последните две години държавата има нужда от повече офицери. 265 курсант трябваше да приеме тази година НВУ. Под бойното знаме се заклеха и се врекоха да бранят народа и страната обаче 180 младежи.

Близо 100 души от кандидатствалите за курсанти тази година се оказали здравно негодни. Младите момчета и момичета не успели да покрият медицинския минимум, за да облекат униформите. Около 30 % от кандидатите при прегледите се оказват със заболявания-белодробни, сърдечно-съдови, на опорно-двигателния апарат. Други пък имали психични проблеми, които не позволявали носенето на оръжие. Трети не отговаряли на изискванията за ръст и килограми.

Причините са различни. Оказва се, че много от младежите не знаят какво са тръгнали да учат. Установяваме липса на социална интелигентност и компетентност у някои от младите хора. Част от тях се затрудняват да спазват установените порядки във военното училище, както и да ходят ежедневно на занятия. Това свидетелства, че в гимназията не са влизали редовно в час“, сподели бригаден генерал Пламен Богданов.

Той сподели, че при последния прием около 23 % от кандидат-курсантите не са успели да издържат тестовете по физическа подготовка, а близо 15 % са се провалили на тестовете за психическа пригодност.

Приемът на курсанти през 2017 г. беше поредното предизвикателство пред нас, но благодарение на стратегическата ни визия, че рекламирането и популяризирането на обучението и специалностите в университета не е кампанийно мероприятие, а целогодишен процес – успяваме. Наблюдава се повишен интерес към професията в различните географски райони на страната и висока мотивация у младите хора да станат офицери, да учат пет години, за да придобият военно и гражданско обучение”, подчерта бригаден генерал Богданов.
Той обясни, че подборът на бъдещите курсанти се извършва след проверка на на няколко етапа – изпит за физическа годност, психологическа оценка, медицинско освидетелстване два теста – общообразователен и чуждоезиков.

Голямото ми безпокойство е от общото физическо и здравословно състояние на младите хора у нас. Това се превръща във все по-труден за разрешаване казус при подбора на курсантите”, посочи началникът на НВУ.
271 бяха обявените места по държавна поръчка за студенти в образователна степен “бакалавър”. По традиция с най-висок бал влизат кандидат-студентите в специалностите “Национална и регионална сигурност”, “Автомобилна техника и транспортна логистика”, “Компютърни системи и технологии”.

 

Снимки-Веселина Ангелова и НВУ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!