Последни Новини

Вицепрезидентът на Академията на науките в Узбекистан Абдуразак Мирзаев: Можем да осигурим работна ръка и иновативни технологии за селското стопанство в България

Курсант от НВУ се изявява като рапър и художник на графики
юли 1, 2024
Покажи всички

Вицепрезидентът на Академията на науките в Узбекистан Абдуразак Мирзаев: Можем да осигурим работна ръка и иновативни технологии за селското стопанство в България

Чуждестранният учен се срещна в Арбанаси със земеделски производители и представители на бизнеса

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Български фермери искат да наемат работна ръка от Узбекистан.

По този повод на посещение във Великотърновска област бе Абдуразак Мирзаев, виепрезидент на Академията на науките в Узбекистан, председател  на Навойското отделение на Академията на науките и местен депутат от Навойска област.

Мирзаев се срещна с местни земеделски производители и представители на бизнеса- говедовъди, овцевъди, растениевъди, производители на плодове, на фуражи, лозаро-винари, пчелари и др. в Арбанаси. Обсъдени бяха две основни теми – осигуряване на работна ръка в земеделието и туризма от Узбекистан, и възможности за експортиране на български екологични продукти на пазара в страната му.

„В Навойска област има висока младежка безработица и е държавна политика да се търсят възможности за работата им в чужбина. Властите в Узбекистан съдействат за осигуряване на заетост на млади хора в България“, заяви Абдуразак Мирзаев. Повечето присъстващи се заинтересуваха от наемане на сезонни работници в селското стопанство.

Животновъдът от Велико Търново Георги Тончев и земеделският производител Джан Дуралов представиха своя опит от работата на узбекски работници в техните стопанства.

„Издават се три- , шест- и деветмесечни визи, тип С и тип D“, разказа Дуралов, който наема младежи от Узбекистан от три години.

Той обясни и подробности за условията на наемане, подбора на персонала и издаването на визите. В кравефермата си в село  Плаково крупният животновъд Георги Тончев също е наел осем работници, като ги препоръчва като съвестни и трудолюбиви. Той обаче се нуждае от още поне 10-12 души.

 

Мирзаев информира производителите, че се дискутира възможността за създаване на търговски център за българска екологична продукция. Той представи и готовността на Узбекистан да създава смесени предприятия и дружества с българския бизнес, в т.ч. и по-големи проекти като фабрики и заводи, обмяна на специалисти, на технологии в земеделието, машиностроенето, металообработването и др.

Той увери още, че ще съдейства за срещи между българските производители и техни колеги в различни отрасли от Узбекистан –за обмяна на опит и информация.

„През 2017 г. Узбекистан излезе на ново културно и икономическо развитие. Нашият президент Шавкат Мирзийоев е учен и енергичен ръководител и добре познава и решава проблемите. Когато стана президент, отвори Узбекистан за целия свят. Радетел е за развитието на науката, защото кадрите решават всички проблеми. Затова в Узбекистан е създадена интеграция между наука, образование и производство“, сподели Абдуразак Мирзаев.

Той уточни, че от узбекската Академия на науките проучват проблемни регионални сектори в производството. Организират научни изследвания за решаване на такива казуси.

„Миналата година бях в България и проучих условията за развитието на фермите. Разработихме две много добри иновативни технологии за селското стопанство“, каза  Абдуразак Мирзаев.

Ученият обяснява, че когато се засаждат семена трябва да се засипват с бентонит, който представлява морска глина и ги капсулира. Бентонитът има свойството да всмуква вода от почвата, да задържа солите, а влагата отива в семената. Така те растат без стрес, защото водата е достатъчна, защитени са от солите и се развиват добре.

„По този начин предпазваме растенията от безводието, което се очертава сериозен проблем. Освен това пръскаме посевите със смес от бентонит и вода. Бентонитът се наслагва като тънък слой върху листата и ги защитава от вредни въздействия. Опитът показва, че бентонитът като изкуствен чадър предотвратява изпарението на водата и влагата се задържа като този способ е подходящ за климат, при който има разлика в нощните и дневните температури. Благодарение на тази технология се спестява до 40 % вода. Чрез този способ се получат два-три пъти по-големи добиви на пшеница “, разкрива Абдуразак Мирзаев.

По думите му заради тези показатели над 60 страни от цял свят ползват научните им разработки.

„В България не разполагате с добра поливна система и заради това тези иновации са подходящи за местните условия. Ако бъдат внедрени нашите технологии в България, добивите ще се увеличат с минимум 30 %“, категоричен е Абдуразак Мирзаев.

Той посочи още, че вече 5 години поддържа сътрудничество със земеделския производител Джан Дуралов, който отглежда пауловния край Търговище и наема работници от Узбекистан.

„Занимавам се с растениевъдство, с бързорастящи дървета – пауловния, вече 14 години, а в Търговищко е най-голямата плантация в България – на 1000 дка.

Това е пауловния, вирее в умерения климатичен пояс, за 7 години става за сеч – на 45 см диаметър. Ползваме около 20 узбекски работници. Помагаме на колегите от животновъдния бранш, те също вече ползват чуждестранна работна ръка. Освен това научните изследвания са полезни и успешното им прилагане в практиката дава резултати“, разказа Джан Дуралов.

Той подчертава, че има езикова бариера и заради това се обмисля организиране на курсове по български език за работниците, които ще дойдат у нас.  Водят се преговори с Великотърновския университет и с властите на Узбекистан като  има осигурено финансиране. Друг ограничителен фактор е процедурата по издаване на разрешения и визи за пребиваване на узбекски граждани у нас.

„Узбекистан е държава с 35 милиона души население и има неограничен брой желаещи да работят в България. В същото време наши работодатели заявяват, че са необходими няколко десетки хиляди работници за различните браншове. Затова е важно да реализираме проекта, по който работим“, коментира Джан Дуралов.

По време на визитата си в старата столица Абдуразак Мирзаев се е срещнал със зам. ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов и с кмета на Велико Търново Даниел Панов.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!