Последни Новини

Кабинет по музика в СУ “Бачо Киро” в Павликени носи името на маестро Върбан Илиев

Иван Петков, кандидат за народен представител от коалиция “Синя България” за 4-ти МИР-Велико Търново: Няма място за малки мечти
май 21, 2024
Инна Маринова, кандидат за народен представител от коалиция “Синя България” за 4-ти МИР-Велико Търново: Работя за развитието на бизнеса в българска и международна среда
май 22, 2024
Покажи всички

Кабинет по музика в СУ “Бачо Киро” в Павликени носи името на маестро Върбан Илиев

Направен е студиен запис на химна на училището, чиято музика е на именития композитор, а изпълнението е на второкласничката Румена Кънчева

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

В СУ „Бачо Киро“ в Павликени бе открит реновирания кабинет по музика именуван „Върбан Илиев“.

 

Класната стая носи името на дългогодишния учител по музика Върбан Илиев, почетен гражданин на град Павликени, оставил значимо наследство в музикалната култура на училището и града. През дългогодишната си кариера той създава и ръководи школуван хор, духов оркестър и вокално-инструментален състав. Носител е на множество грамоти и награди като най-голямото му отличие в кариерата е орднът „Свети Свети Кирил и Методий III степен“ .

“Събитието бе открито от учениците с химна на училището, чийто създател на музиката е Върбан Илиев. По време на събитието вълнуващо слово произнесе Боряна Върбанова- дъщерята на композитора, която е учител в училището и достоен продължител на музикалното дело на своя баща.

Тържеството уважиха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, множество общински кметове, председателят на Общинския съвет, бивши учители и граждани. Водещ на събитието беше легендата и живата история на Павликени Ганчо Александров, който сподели спомени от съвместната си работа с маестрото. Директорът на школото Петя Неделчева прочете решението на Педагогическия съвет за наименуване на музикалния кабинет и откриване на паметната плоча.

Инж. Емануил Манолов разказа неизличими спомени от ученическите си години, свързани с Върбан Илиев, поздравявайки гостите и ръководството на училището за добрата кауза”, споделиха от училището.

В музикалния кабинет гостите с интерес разгледаха специално създадената изложба, посветена на живота и творчеството на Върбан Илиев. Сред ценните експонати са химна на СУ „Бачо Киро“, оригиналните му нотни композиции, снимки, грамоти, дипломи, а във витрина са подредени неговите награди. Вещите са от личния на архив на маестрото, който се съхранява от внукът му Боян, също преподвател в СУ „Бачо Киро“. 

В знак на признателност и уважение към дейността на Върбан Илиев дванадесетокласниците от випуск 2024 изненадаха ръководството и екипа на училището със специален подарък – грамофон с грамофонна плоча, от която звучеше химнът на учебното заведение. Записът е дело на Боряна Върбанова, а изпълнението е от второкласничката Румена Кънчева.

“Чрез гласа на Румена, музикалният дух на маестрото ще продължи да съществува за вечни времена”, категорични са преподавателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!