Последни Новини

Гладиаторски игри, робски пазар и раннохристиянска литургия в античния град Никополис ад Иструм

Романтичната оперета „Страната на усмивките“ е новият творчески проект на великотърновския театър
май 20, 2024
Чадъри с ръчно рисувани шевици украсяват СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново
май 20, 2024
Покажи всички

Гладиаторски игри, робски пазар и раннохристиянска литургия в античния град Никополис ад Иструм

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Гладиаторски игри, робски пазар, военни демонстрации и още много вълнуващи събития очакват посетителите в античния град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп тази събота. На 25 май археологическият резерват за седми път ще е неповторим естествен декор на Античен фестивал “Нике – играта и победата”.

В историческите реконструкции ще участват групи Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словения и България, които ще пресъздадат живота на римляни и готи през Късната Античност.

На място ще бъде показано как е бил посрещан императора, ще има дегустация на храни и напитки по антични рецепти и ще се пресъздадат битки срещу варварите. За по-романтичните в програмата на събитието има рецитал на антична поезия и концерт.

Международният античен римски фестивал “Нике – играта и победата” се провежда ежегодно в Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ от 2016 година. Традиционно, форумът се организира от Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице”, Регионален исторически музей – Велико Търново, Община Велико Търново и кметство на село Никюп.

Входът за фестивала и археологическия резерват на 25 май ще е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!