Последни Новини

Духовният учител гуру Йоги Тан: „В сърцата на българите и в българските традиции е заключена дълбока свещеност“

От Дунавския лимес до Рим – български възстановчици за пореден път със знаково участие на Натале ди Рома
април 21, 2024
Служители от “Топлофикация-ВТ” АД подкрепиха протеста на енергетиците и миньорите
април 26, 2024
Покажи всички

Духовният учител гуру Йоги Тан: „В сърцата на българите и в българските традиции е заключена дълбока свещеност“

Световноизвестният малайзийски енергиен лечител изнесе лекция пред свои последователи в Елена

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Световноизвестният малайзийски гуру Йоги Тан гостува в Елена, където на 24 април се срещна със свои последователи и запленени от духовните учения.
Това бе поредното му гостуване във възрожденския град, където вече има и свои ученици.

Енергийният лечител гуру Йоги Тан: „В сърцата на българите и в българските традиции е заключена дълбока свещеност“Гуру Йоги Тан е роден в Малайзия, живял е в Бутан и Непал близо 10 години. По време на духовния си път учи в Тибет, Индия, Индонезия. Последовател е на учението за Великото съвършенство, „Махашанти“ (на санскрит), „Ваджраяна“ (на тибетски). Има множество последователи от Малайзия, Индонезия, Сингапур, Бруней и България. Духовният му път го води в Тибет, Индия, Индонезия, Бутан и Непал, където прекарва дълги години в медитации и пост. Той е тантра монах, което означава, че има право да е сред всички нас и да води светски живот. Има съпруга и три деца.

Йоги Тан създава методика за обучение на енергийните лечители и легализира работата им в Малайзия, като основава и Университет по енергийна медицина. Учител по минг чи йога – система от медитативни практики и движения за ясна мисъл и чиста енергия. От 2010 г., когато за първи път идва в страната ни, я посещава почти всяка година, за да покаже пътя към абсолютната истина на българите. Изнася лекции и по-продължителни обучения, извършва различни благотворни начинания, като засаждане на кристали в цялата страна и др. Изнася лекции и по-продължителни обучения, извършва различни благотворни начинания, като засаждане на кристали в цялата страна и др.

Пред препълнената зала в Елена учителят изнесе лекция на тема „Пътят на истината“.
Гуру Йоги Тан разказа пред десетките присъстващи как човек може да види истината по 5 различни начина.

Първият е, когато личността е изправена пред предизвикателства в живота – в отношенията, във финансите, кариерата, приятелите и др. Втората част обяснява как човек вижда истината, когато няма предизвикателства и всичко е много леко и хубаво за него. Третият способ е как да възприема нещата такива, каквито са, като не гледа само навън.

„Това е етап, в който се навлиза в осъзнатостта. Четвъртият начин е как истината се проявява през мислите, пречупена през собствения опит. Тези четири етапа трябва да се преживеят лично. А петият начин може да е първият, а може да е и последният. Това е учението на просветлените съзнания, когато ясно се вижда истината“, обяснява духовният учител.

Фокусът на лекцията му бе върху първите два пътя, когато човек се сблъсква с препятствието, и вторият, когато всичко е толкова добре, като че ли е попаднал в рай.
Преди 14 години гуру Йоги Тан за първи път посещава България и остава впечатлен от енергията и красотата на страната ни. Скоро в него се проявява стремеж да допринесе за благото на държавата и хората в нея.

„Когато за първи път дойдох в България, посетих невероятни места. Споменът сега ме води към Боженци. Това е едно прекрасно място, където можеш да намериш убежище, враговете не те намират там и оцеляваш. След това бях на мястото на Преподобна Стойна в село Златолист. Много велики хора са живели по тези земи, но за да проявят своето величие, е трябвало да се изправят пред предизвикателства. И през тях ние виждаме героизма на тези хора“, споделя гуруто.

Той допълва, че малко след пристигането си в България установил, че 96% от хората у нас имат проблеми в отношенията, особено в семействата. Това пък поражда напрежение в отношенията през следващите 25 години.

Заради това казал: „Тук е добре да правим зареждане и посаждане на кристали с медитация Светлина, Мир, Любов.
Защото в противен случай тези напрегнати отношения ще се засилят до 2050 година“.

„Ако подготвим по-добра енергийна среда, тези, които се включват в тези активности, ще бъдат първите, които ще се докоснат до любящата енергия и ще могат да я разпространят. Така може би през 2050 г. светлината на българите ще се разлее по целия свят“, коментира гуру Йоги Тан.

По повод твърденията, че България е свято място, духовният учител казва, че открива тази святост в сърцата на българите, а в българските традиции е заключена дълбока свещеност.

„Тази свещеност е прикрита, но когато бъдат създадени правилните условия, тя ще се разкрие. Сега е времето, в което тези тайни учения, заключени в българските традиции, да се проявят“, обяснява гуру Йоги Тан.

На въпрос какви съвети дава на своите последователи, за да са здрави, щастливи, хармонизирани, той посочи, че учениците се учат сами от себе си, от собствения си опит.
„Когато се учат от собствения си опит, не се налага да им казвам истината. Но когато обаче не се учат от собствения си опит, им казвам това, което искат да чуят“, разкрива той.

Кризите, които тресат целия свят в момента – политически, икономически, военни, здравни, той ги нарича „петте мътности на ума“.

„В този свят, в който властват тези мътности на ума, има суша, глад, войни, природни катаклизми, болести, а на хората им липсват морал и ценности. Технологиите напредват, но хората общуват все по-малко помежду си“, подчерта Гуру.

Той допълва, че от деня, в който човек се ражда, започват да му влияят и да го направляват законите на държавата, на религията, традициите, на семейството.

Така след това всеки се влияе от собствената си матрица, която е изградил.
„Затова, за да се справи с предизвикателствата, е хубаво всеки да прави повече дихателни практики. Полезно е дишане в ритъм, чрез което човек ще спечели малко свобода от собствения си вътрешен диалог, ще излъчва любов и ще може да прощава“, съветва гуру Йоги Тан.

Духовният водач е категоричен, че не само с дишане човек може да се справи с вътрешни блокажи от преживявания в минали животи, в детството, в социалната среда.

„Вътрешният ни свят е нашата личност, характер, опит и това означава, че за да бъдем свободни, не трябва нашите спомени да ни влияят. Важно е да намерим мъничко пространство в себе си, за да сме свободни. Сякаш сме бебета – дишаме, излъчваме любов и усещаме свобода. След като си осигурим тази свобода, вече имаме необходимата енергия, жизненост, виталност. И от това място трябва да гледаме и да прегръщам света, да обичаме и да прощаваме“, учи гуру Йоги Тан.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!