Последни Новини

С иновативни методи лекуват хронични венозни проблеми в болницата в Горна Оряховица

Писателят Асен Сираков към малки ученици: Колкото по-отрано се научите да четете, толкова по-добре!
март 27, 2024
​​​​​Асът в кулинарната фотография Илиан Илиев: Най-трудно се снима шоколад и изцедено кисело мляко в бял тензух
април 10, 2024
Покажи всички

С иновативни методи лекуват хронични венозни проблеми в болницата в Горна Оряховица

Д-р Красимир Георгиев, съдов хирург: “Превенцията на тези заболявания е много важна, не бива да чакаме да се стигне до крайните резултати от венозната патология, които са много тежки”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Д-р Красимир Георгиев е съдов хирург. От 2000 г. специалистът е работил в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. В периода 2012-2018 година е бил завеждащ отделение в областното здравно заведение. От 2018 година до момента е съдов хирург в Кардиологичната болница в старата столица и е консултант в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица.

 

Нови медицински услуги за пациенти с хронична венозна болест и с артериална патология въведе от 1 април МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Пациентите ще могат да се преглеждат при съдовия хирург с голям професионален опит д-р Красимир Георгиев.

Освен от адекватна диагностика и съвременни изследвания, те ще се възползват и от иновативни методи на лечение на заболяванията.

“Съдовата хирургия е дисциплина, която се занимава с лечение на артериални и венозни заболявания. Артериалната патология се базира на наличие на мултифункционална склероза на артериите и попада в рубриката на социално-значимите заболявания. В крайните стадии се характеризира с некротични промени, най-често в долните крайници”, разяснява д-р Георгиев.

Венозна патология води до десоциализация на пациентите, в болницата в Горна Оряховица вече прилагат иновативни методи за лечение на варикоза, които досега са се лекувани оперативно.

„Превенцията на тези заболявания е много важна, не бива да чакаме да се стигне до крайните резултати от венозната патология, които са много тежки. Не трябва разширените вени да се приемат само като някакъв козметичен дефект. Добре е още в ранните стадии хора с подобна патология да се консултират със съдовите хирурзи, за да може да започне по-ранно адекватно лечение”, съветва д-р Георгиев.

Той е категоричен, че основният лечебен метод на варикозата доскоро е била оперативната интервенция, която е позната от преди около един век.

“Амбицията ни е да прилагаме нещо ново за региона, което отдавна се практикува в световен мащаб. Иновативното лечение, което ще облекчи или реши страданията на пациентите, ще е резултатно и щадящо за тях”, посочва д-р Георгиев.

Водещият съдов хирург изброява съвременните методи, които се въвеждат в стационара.

-Лазераблация – термална обработка на съда, генерирана от лазерни импулси, които водят до свиване и елиминиране на вената. Работи се с местна анестезия, като след интервенцията пациентът може да стане, да се разходи и да се прибере вкъщи.

-Механо-химична аблация – със специален катетър се прониква в разширения съд, който уврежда стената на вената и едновременно с това се инжектира склерозант, който води до “слепване” на съда. При тази процедура не е необходима анестезия.

-Склеротерапия – това е изолиран инжекционен метод, при който във вената се инжектира склерозант, водещ до слепване на същата. Интервенцията е козметична. Много добър резултат се получава при т.нар. разширени капиляри, които обикновено притесняват младите дами.

-Миниинвазивни методи – премахване на разширени вени. Работи се с местна упойка.

-Комбинация от изброените методи.

„Характерно за тези методи е, че не предполагат престой в болница, извършват се амбулаторно под местна анестезия и след процедурата пациентът се прибира вкъщи“, обобщава д-р Георгиев.

Д-р Красимир Георгиев припомня, че хроничната венозна болест е едно сборно понятие, което обединява варикозни вени, първична, вторична и рецидивна варикоза, посттромбозен синдром, вродени и придобити венозни малформации. Тя представлява функционално увреждане на венозната стена, с голяма продължителност, манифистираща със симптоми и признаци, нуждаещи се от диагностика и адекватно лечение. Болестта е последица от венозна хипертония, а нейни симптоми са – болка, тежест, парене, сърбеж, оток, мускулни крампи и др.

“Признаците са- варкозни вени, оток и кожни промени като пигментация, дерматит, бяла атрофия и активна или временно заздравяваща венозна язва.

Освен върху хроничната венозна болест, ние ще акцентираме и върху т.нар. дълбока венозна система, която е отговорна в организма за около 70% от венозната кръв на долните крайници. Тоест, ние предлагаме лечение на повърхностни тромбофлебити, оперативно лечение на тромбозата – на тромбозирали повърхностни варикозни вени и комбинираните методи за лечение на варикозата. Също така провеждаме и лечение на дълбока венозна тромбоза и превенция на белодробната емболия”, уточнява съдовият хирург.

Пациенти, които са с артериална патология, също ще могат да получат адекватни диагностика и терапия от д-р Красимир Георгиев. По преценка на специалиста, ще им бъде извършена доплер сонография на коремна аорта, или на периферни съдове и на сънни артерии.

 

Кабинети и приемни дни на д-р Красимир Георгиев

 

Велико Търново

понеделники четвъртък след 14,30 часа

телефон-0888 273 580

 

Горна Оряховица                                                           

ДКЦ /бБолницата/ кабинет 112

понеделник и четвъртък от 9,00 до 12,00 часа

телефон-0618 641 03

 

Габрово, МЦ “Апогей”

Вторник-от 9,00 до 12,00 часа

телефони-066 876 424 и 0896 380 258

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!