Последни Новини

Д-р Анета Мишева след безплатни изследвания на великотърновци: Тревожността и депресията при младите е заради липсата на психологичен опит

„Кан Тервел – Спасителят“ е новият исторически роман на Бойко Беленски
ноември 19, 2023
Изследовател на Християнското наследство разкрива тайнствата на калиграфията в музеен скрипторий
ноември 21, 2023
Покажи всички

Д-р Анета Мишева след безплатни изследвания на великотърновци: Тревожността и депресията при младите е заради липсата на психологичен опит

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

28 великотърновци преминаха безплатни психологични изследвания за тревожност и депресия при д-р Анета Мишева, психотерапевт и специалист в областта на медицинската психология. Кампанията започна на 13-ти ноември и продължи няколко дни.

„Желаещите да се изследват бяха във възрастовия диапазон от 26 до 76 години, като преобладаващата част бяха жени, а останалите – мъже. Всички преминали се тестваха за тревожност, а 72 % от тях се подложиха на изследване за депресия“, коментира д-р Мишева.

Великотърновският психолог обобщава и резултатите от изследването, като става ясно, че едва 6% от преминалите тестовете нямат тревожност над определените норми.

„94 % от всички изследвани покриха критериите за тревожност, като две трети от тях са жените. Значителен дял в общата оценка за тревожност с висока честота преобладават усещанията за това, че нищо не е наред и нещо лошо може да се случи (72 %), както и че се чувстват неспокойни (72%). За това, че са по-нервни и по-тревожни от обикновено, както и че имат болки в главата, врата и гърба, и че имат проблеми със съня, споделиха 67 % от изследваните. При 56 % чувството на слабост и бърза умора е с висока честота на проявление“, коментира д-р Мишева.

По думите й, тестваните за депресия са покрили пълния спектър на депресивен индекс – 62 % са показали резултати, които отговарят на тежка степен, от тях 46 % жени и 13 % мъже.

„С умерена степен се оказаха други 23 % и с лека степен – други 8 % (само жени). При 7 % не се установи депресивна симптоматика. 85 % много често са по-раздразнителни от обикновено, а 77 % признават, че животът им не е оползотворен. При 69 % се оказа, че много често сутрин не се чувстват добре, имат проблеми с храненето и не вземат лесно решения. 62 % не гледат с надежда бъдещето и се изморяват без причина.“

Д-р Мишева отчита още, че най-голям интерес към кампанията за безплатни изследвания са проявили младите хора на възраст от 26 до 36 години (28 %) и възрастните от 67 до 76 години (28 %).

„Резултатите при тях са в полза на по-възрастите, при които установените тревожност и депресия са в ниска степен. Докато при младите хора се регистрираха най-високите нива. Това е така, защото възрастните хора имат социален и психологичен опит, и умело го използват за приспособяване. Докато при младите хора високите нива на тревожност и депресия се явяват отговор на ежедневния стрес“, коментира още  д-р Мишева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!