Последни Новини

„Кан Тервел – Спасителят“ е новият исторически роман на Бойко Беленски

“Топлофикация-ВТ” АД с важни указания към абонатите преди старта на отоплителния сезон
ноември 9, 2023
Д-р Анета Мишева след безплатни изследвания на великотърновци: Тревожността и депресията при младите е заради липсата на психологичен опит
ноември 20, 2023
Покажи всички

„Кан Тервел – Спасителят“ е новият исторически роман на Бойко Беленски

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Ново издание на историческия роман „Кан Тервел – Спасителят“ на Бойко Беленски пусна на книжния пазар издателство „Атеа“. Романът увековечава изключителните заслуги на българския владетел, син на Аспарух, за отхвърлянето на опасността от превземането на Европа от арабите чрез свалянето на обсадата на Константинопол. Заради победоносното сражение през август 718 година, когато е спряна арабската заплаха и разпространението на исляма, Кан Тервел става известен като „Спасителят на Европа“.

Разгромът на арабите спечелил огромна популярност на кан Тервел в Европа през епохата на Ренесанса, като за него били съчинени много балади и пиеси,  славещи го като победител на арабите и спасител на Европа. Българската православна църква го канонизира като светец – Свети Тривелий Теоктист – Свети благоверен Цар Български Тервел.

Но щастлив ли е ювигият кан и каква е неговата участ? На този въпрос дава отговор завладяващият исторически роман на писателя Бойко Беленски. Романът е изграден чрез умело подбрани факти, разгърнато повествование, изящество на фразата и богатство на езика. Сюжетът завладява и ще обогати читателя с нови познания и преживявания.

„Това е образ на български владетел,  който продължава да е подценяван у нас. Невероятен образ, Тервел е първият и единствен владетел, влязъл в Константинопол като завоевател, който възстановява на трона император Юстиниан II. Заради оказаната му помощ, императорът го удостоява с титлата „кесар“, запазена само за престолонаследника, с която не е бил титулуван чужд владетел и е изключителна привилегия“, споделя Бойко Беленски и допълва, че първият му опит за художествено изграждане на образа на кан Тервел, се е радвал на голям интерес.

Верен на изследователската си страст, авторът на над 30 книги, сред които „Поличба“, „Веда за Орфей“, „Цар Калоян“, „Съзидателят кан Омуртаг“, „Възмездието на Телериг“, „Аз съм Калоян Тертер“,  Бойко Беленски утвърждава трудния и взискателен жанр на романизираната история, поднасяйки уроците на миналото увлекателно и пълнокръвно.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!