Последни Новини

Психотерапевтът д-р Анета Мишева с безплатни изследвания на 13 ноември за тревожност и депресия

Маестро Йордан Камджалов и „Музикална Лаборатория за Човека“ представят най-новия си спектакъл във Велико Търново
ноември 2, 2023
Музеят на хумора в Габрово представя Карикатурен салон 2023
ноември 7, 2023
Покажи всички

Психотерапевтът д-р Анета Мишева с безплатни изследвания на 13 ноември за тревожност и депресия

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Безплатни психологични изследвания за тревожност и депресия организира на 13 ноември във Велико Търново д-р Анета Мишева, д.пс., психотерапевт и специалист в областта на медицинската психология.

„Част от мотивацията ми да направя тези безплатни психологични изследвания е и мнението на специалистите невролози. В навечерието на световния ден за борба с инсулта, началникът на неврологичното отделение при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Евгени Недялков извърши десетки профилактични прегледи на пациенти.  Не на последно място овладяването на стреса, депресията, гнева и безпокойството е изключително важно за предотвратяване на инсулта“, казва психотерапевтът.

Д-р Мишева цитира и данни на Министерство на здравеопазването, според които 6,2% от българското население страда от депресии и афективни разстройства, в т.ч. и тревожност.

„Съвремието ни е изпълнено с редица кризи: личностови, здравни, политически, икономически, които ни изправят пред редица предизвикателства и ни карат да се чувстваме по определен начин. Налице са резултати от големи научни проучвания, според които настоящите психологически и социални ефекти се очаква да засегнат психичното здраве сега и за в бъдеще на групи от хора, с или без психично заболяване.

Очаква се повишаването на симптомите на тревожност да са като приспособителна реакция в отговор на стреса, както и като психични заболявания от спектъра на тревожните разстройства и депресиите, и увреждащото поведение (злоупотреба с алкохол, психоактивни вещества, хазарт и самоубийства).», пояснява тя.

Тревожността е страх без ясно видим или без основателно ясно видим обект. Тя е втората по интензивност степен на общия инградиент страх, след безпокойството. Манифестира се със субективно изживяване; обективна органна симптоматика, регулирана от вегетативната нервна система като разстроено дишане, учестена сърдечна дейност, вазомоторни промени (зачервявяне, изпотяване), тремор, световъртеж, промени в съня (безсъние, сънуване на кошмари), често уриниране, болки в стомаха и др., и поведенчески промени. Тревожността още е негативна стенична емоция, заредена с много енергия и има за цел да подтикне човека към поведение.

Депресията е болестно състояние, което се отключва по най-различни причини. Характерно е и сезонното зачестяване през пролетта и есента. Проявява се с разнообразни симптоми като загуба на интерес към обичайни дейности, към които преди човек е изпитвал удоволствие; трайно понижено настроение като мъчително преживява отчаяние, чувство на безнадеждност, неудовлетвореност, раздразнителност, безпокойство или равнодушно отношение към бъдещето; има оплаквания от повишена уморяемост и безсилие. Действията са нерешителни и са съпроводени със силно напрягане. Появяват се проблеми със съня, концентрацията и запомнянето, промени в теглото (отслабване или напълняване), нерационални идеи за виновност и греховност и силно личностово неудовлетворение.

Известна е полова, възрастова и социална предразположеност. „Женският пол е по-предразположен към развитие на депресия, в сравнение с мъжкия. А обичайно при младите и при най-възрастни хора има условия за развитие на депресия. Неработещите също се оказват рискова група за високо ниво на депресия”, дефинира най-податливите на това психично разстройство групи д-р Мишева.

Тестовете ще се проведат от 10.00 до 14.00 часа, в кабинет № 8 в Медицински център «Аркус», като желаещите следва да си запазят предварителен час на телефон: 0888 936 449.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!