Последни Новини

Романът „Парадоксът на огледалото“ предрича времената, в които всеки може да сменя социалната си роля

Мирослав Евтимов, областен лидер и кандидат за общински съветник от КОД: Гласувайте с бюлетина № 22 за развита икономика, високо качество на живот и добро административно обслужване
октомври 26, 2023
С изложба за 195 години от рождението на Матей Преображенски Великотърновският музей гостува в Ново село
октомври 31, 2023
Покажи всички

Романът „Парадоксът на огледалото“ предрича времената, в които всеки може да сменя социалната си роля

Габровска премиера на новото издание на романа на Любен Дилов и прожекция на филма “Карнавалът”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Вероятно най-смешният роман на Любен Дилов излезе малко преди 1 април 2021 година. „Парадоксът на огледалото“ е посветен на Карнавала – малката, безкръвна революция, при която маските сменят житейските роли. Мъжът става жена, слугата – господар, беднякът – милионер. И няма жертви, освен нечии внезапно пораснали рога…

И ето, че дойде време за габровската премиера на книгата, в годината, в която бяха отпразнувани 100 години карнавал в столицата на хумора. Представянето е на 28 октомври, събота, от 17:00 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата. То ще бъде последвано от прожекция на филма „Карнавалът“, създаден по мотиви от романа.

За романа

Писан в края на 70-те години на миналия век, „Парадоксът на огледалото“ по изключително забавен начин осмива не само властта, но и днешното време, в което – благодарение на технологиите и социалните мрежи – всеки може да се представи за друг, а животът е безкраен карнавал от разменени социални маски.
По време на знаменития Международен фестивал на хумора и сатирата в Габрово в града се появява „повреден“ извънземен, чиято единствена защита срещу враждебната околна среда е светкавичната мимикрия и пълното наподобяване на друго човешко същество. Още по-смешно става, когато средата – освен с традиционното българско гостоприемство, е гарнирана с някои ярки особености на „развития социализъм“.
Романът има силен обществен отзвук в средата на 80-те години и провокира Иванка Гръбчева да заснеме по теми от книгата филма „Карнавалът ще бъде утре“, адаптиран от Георги Данаилов. Издателите от „Ентусиаст“, Маргарита и Любен Дилови се надяват, че повторната среща на читателите с „Парадоксът на огледалото“ ще събуди интереса им и към тази незаслужено забравена лента, в която блестят имена като Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Георги Мамалев, Надя Тодорова, Кирил Господинов и др.
„Парадоксът на огледалото“ е том VII от събраните съчинения на Любен Дилов, издавани от „Ентусиаст“ в оригинална поредица. Илюстратор е Владимир Тодоров – филмов концептуален артист, автор и илюстратор с над двадесет и пет години опит във филмовата индустрия, работил за почти всички големи филмови студия, като: Warner Bros, Sony Pictures, Universal, Paramount, Fox, Disney, по филми като „Хари Потър и магическият камък“, „Стюарт Литъл 1 и 2“, „Полярен експрес“, „Коледна песен“, „Алиса в страната на чудесата“ и много други. Сценограф на поредицата е Чавдар Гюзелев. Томовете се появяват веднага след Коледа 2020, но пандемията измести излизането на книгата за началото на 2021 година. „Парадоксът на огледалото“ ще донесе истинска радост и смях на пленените от карантината българи и ще им помогне по диловски да се вгледат в себе си и да се опитат честно да си отговорят на въпроса: Какво би станало, ако внезапно огледалото ни проговори?….

За автора

Любен Дилов (25.XII.1927–10.VI.2008) е определян от писателите Аркадий Стругацки, Станислав Лем и Фредерик Пол като „един от десетте най-ярки представители на философската научна фантастика“. Автор е на повече от 40 романа и сборници с повести и разкази, преведени на основните европейски езици, на японски и на китайски, в общ тираж от над 3,5 милиона екземпляра. Носител е на множество национални и европейски награди, сред които „Еурокон“ (1976) за романа „Пътят на Икар“. Тънката ирония и често парадоксалният му социален критицизъм дават основание на мнозина да отбелязват, че фантастичният жанр е просто находчив опит Дилов да маскира истинските си прозрения за обществото в България по времето на комунизма. Той е от малцината български писатели, които непосредствено след 10 ноември 1989 г. изваждат няколко от т.нар. „ръкописи в чекмедже“ – трудове, за които е смятал, че е невъзможно да бъдат издадени по време на режима.

За филма
Карнавалът
Жанр: Комедия, фантастика
Година на създаване:1989
Времетраене: 91 минути
По мотиви от романа “Парадоксът на огледалото” на Любен Дилов

Сценарий: Георги Данаилов
Режисьор: Иванка Гръбчева
Оператор: Христо Тотев
Музика: Георги Генков
В ролите: Стефан Данаилов, Георги Калоянчев, Боряна Пунчева, Петър Слабаков, Стефан Мавродиев, Георги Мамалев, Рангел Вълчанов, Надя Тодорова и др.

Карнавал изцяло поглъща живота и жителите в градче, посетено от извънземен обитател. Изненадата е по-голяма за госта, отколкото за домакините…
“В наш град се подготвя карнавал. Това се оказва единственото занимание на жителите и от форма се превръща в съдържание на техния живот, а същността на човека се замества с маска. В този момент пристига Пришълеца, който поради повреда на летателния апарат, с който се придвижва, е принуден за известно време да остане на Земята. Той има една странна способност – да приема образа на този, който извършва физическо или психическо насилие над друг.
От тези преобразувания започват да се случват редица недоразумения. При стълкновението с карнавалните характери в това общество високият морал на инопланетянина изглежда абсурден и нелеп”. /Енциклопедия “Българско кино”/

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!