Последни Новини

Пети сезон проучват Източния сектор на крепостта Трапезица с осигурени 54 000 лева

Специалист по обща и коремна хирургия от Плевен ще преглежда и във Велико Търново
октомври 11, 2023
Утвърден адвокат и политолог оглавява кандидатската листа за общински съветници на ПП “КОД” за Велико Търново
октомври 12, 2023
Покажи всички

Пети сезон проучват Източния сектор на крепостта Трапезица с осигурени 54 000 лева

??????????

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА​​​​​

За пети пореден сезон продължават разкопките в Източния сектор на средновековната крепост Трапезица. Ръководител на проучванията на обекта е доц. Мирко Робов от великотърновския филиал на Националния археологически институт при БАН. Разкопките са обезпечени с финансиране от 54 000 лева, осигурени като допълнителни средства от Министерството на културата.
“Това е и причината те да започнат едва в началото на октомври, когато приключиха проучванията на Южния сектор с осигурено финансиране. Така, разкопките се очертават на щафетен принцип”, шегуват се проучвателите.

През настоящия сезон те са в секторите, южно от църква №4, а също и източно от нея.

default

“В отминалите четири сезона тук бе разкрит голям представителен затворен комплекс, с две крила, съответно от север и запад. Портата, ситуирана в югозападния ъгъл е внушително съоръжение. Проходът е бил със сводово покритие, носено от три аркови пояса. Стените са с пластично членение от пиластри и едностъпални аркирани ниши. Портата отвежда към обширен двор, западно и северно от църковната постройка. Към запад, самостоятелна алея е свързвала комплекса с основната улица на крепостта, между нейните северна и южна порти.

Плановата характеристика на комплекса, която в известна степен наподобява манастир, го определя най-вероятно като резиденция на високопоставено лице от църковната йерархия в столично Търново. Свидетелство за това е не само представителното оформление на помещенията в комплекса, но и откритата в близост уникална находка – костен завършек на архиерейски жезъл”, обяснява доц.Мирко Робов.

Археологът уточнява, че изграждането на ансамбъла се отнася към 40-те години на XIII век. През втората половина на същото столетие е издигната портата, а дворното пространство е разширено към юг.

“По много интересен начин в оформлението на комплекса и неговата среда, е включена природната даденост в сектора. Тук скалата е в три нива, като на най-високата обширна тераса е ситуиран самият комплекс”, посочва доц.Робов.

Той допълва, че върху по-ниска скална тераса от юг е издигнат ограден зид. Под него следва трето, по-ниско ниво на същата скала. Така, както църква №4 /кръстокуполна и богато украсена, с добавени две странични галерии от юг и запад/ е въздействала като архитектурен акцент не само в този участък на Трапезица, но и видима от основната столична крепост – Царевец.
Комплексът е просъществувал до падането на Търново в края на XIV век, когато е бил напълно изоставен.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!