Последни Новини

„Топлофикация-ВТ“ АД се подготвя за зимата, инвестирайки над 500 000 лeва

Доктор по икономика е кандидат за кмет на Свищов от коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България”
септември 11, 2023
“Топлофикация” във Велико Търново пуска топлата вода по график след приключили ремонти
септември 18, 2023
Покажи всички

„Топлофикация-ВТ“ АД се подготвя за зимата, инвестирайки над 500 000 лeва

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

В последните няколко месеца „Топлофикация-ВТ“ АД извършва мащабен планов ремонт на съоръженията по градската топлопреносната мрежа във Велико Търново. Правят се ремонти на основните топлопроводи и квартални отклонения, монтират се нови спирателни кранове, и топлопроводи. В същото време на територията на ТЕЦ-а в производството на топлинна и електрическа енергия вървят множество планови ремонти по основните и спомагателните съоръжения. Това съобщи Георги Георгиев, главен инженер на дружеството.

Напомняме че дружеството е в планов годишен ремонт от средата на август до средата на септември.

„Целта на инвестициите е чрез правилните ремонти да се сведат до минимум авариите, както и да подобрим качеството на услугата за гражданите. Най-важното е постигнатия успех при монтирането на новите спирателни кранове разположени на ключови места по градската топлопреносна мрежа, като това ще позволи при настъпване на авария да се изолират определени малки участъци. До сега това беше невъзможно и се налагаше да се спират няколко квартала за отстраняване само на една малка авария. В момента работните дейности са насочени по подмяна на топлопроводи, които снабдяват кв. „Колю Фичето“ и централната част на града в района на ул. „Филип Тотю“ и ул. „Бойчо Войвода“. Извършва се и подмяна на основни елементи от топлопреносната мрежа, както и подмяна на стара топлоизолация. Обновяването на топлопреносната мрежа е със собствени средства на дружеството“, обясни инж. Георгиев.

„Смятам, че ще приключим ремонтните дейности в срок. Топлоподването ще бъде възстановено в средата на септември, като е възможно да търпи промени за част от топлоснабдените райони. При промяна на срока абонатите ще бъдат информирани своевременно“, посочи инж. Георги Георгиев.

Дружеството възнамерява до края на година да подмени участък от топлопреносната мрежа по ул. „Мария Габровска“, който е с дължина около 400 метра. В момента се извършва подготовка и съгласуване на ремонтните дейности поради спецификата на работа и наличието в района на няколко обществени сгради и институции.

„Това ще е сериозен ремонт, като едното платно от улицата до учебното заведение ще бъде затворено докато приключи подмяната на топлопровода. Това обаче по никакъв начин няма да попречи на нормалното функциониране на учебните заведения в района на ремонта“, категоричен е главният инженер на „Топлофикация-ВТ“ АД.

В ремонтната програма са включени също реконструкция и подмяна на абонатни станции. Инвестицията ще е над 100 000 лева. Така ще се подобри значително качеството и икономичността на подавана топлинна енергия във сградите, гарантирайки оптимален комфорт и най-голяма икономия. Това се постига чрез въвеждането на ново цифрово управление в абонатните станции, което позволява температурата в сградата да се регулира автоматично според външната температура на околната среда. По този начин се постига нисък разход на топлинна енергия в различните части на денонощието, като в светлата част на деня консумацията намалява значително и има оптимална икономичност.

От дружеството допълват че в продължение на две години се поддържа стабилна цена без промяна. От ръководството на ТЕЦ-а поясняват, че промяна в цената на топлинната енергия за клиентите няма да има. Тя остава същата, както миналата година, независимо от ежемесечната промяна на цените на различните горива.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!