Последни Новини

Държавата осигури над 46 000 лева за разкопки на крепостта “Ряховец” край Горна Оряховица

Лятна академия по роботика и природни науки в Мийковци обучава млади изобретатели и изследователи
юли 17, 2023
Пламъци превземат царския дворец на Царевец в операта “Дон Жуан” на Моцарт
юли 18, 2023
Покажи всички

Държавата осигури над 46 000 лева за разкопки на крепостта “Ряховец” край Горна Оряховица

DCIM100MEDIADJI_0317.JPG

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Министерството на културата отпуска над 46 000 лева за разкопки край Горна Оряховица. Парите са за проучвания и теренна консервация на древната крепост “Ряховец“. Проучванията на калето през тази година са предвидени да са през септември и октомври. Разкопките ще продължат във вътрешните терени на крепостта, около главната порта и в южното подградие.
Археологическите проучвания на емблематичната горнооряховска крепост продължават без прекъсване вече девето поредно лято. В периода 2015-2022 година екип от специалисти с ръководител Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от ИМ – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев от РИМ – ВеликоТърново разкриват структури и материали от III–II хил. пр. н. е. до ХIII век. С цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, вече са изследвани три сектора – северна крепостна стена с участък от вътрешността, главната югоизточна порта и южното подградие на твърдината.
“През годините са извършени множество интердисциплинарни изследвания като археоботаничен, археозоологичен, антропологичен и ДНК анализ, както и радиовъглеродно и археомагнитно датиране. През 2015 г. крепост “Ряховец“ получи статут на обект с категория “национално значение“, припомнят археолозите.
Първите редовни разкопки на крепостта се провеждат в периода 1985-1991 година от екип в състав- доц. д-р Йордан Алексиев, доц. д-р Иван Бъчваров, проф. д-р Хитко Вачев и доц. д-р Павлина Владкова. Проучени са средновековните порти с част от крепостната стена, църква, сграда, некропол и ями. В подножието е разкрита и римска вила от IV век.
В периода 2016-2022 година археологическият екип, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, училища от железничарския град, от Лясковец и Велико Търново и спонсори, организират първата в България “Археологическа школа”.
“През изминалите лета близо 200 ученици от VI-ти до ХII-ти клас се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в разкопките. Предвижда се и през този археологически сезон школа “Ряховец“ да продължи своята дейност”, заявяват проучвателите на знаковия исторически обект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!