Последни Новини

​​​​​Земеделски производители учредиха “Регионално фермерско сдружение-Стражица”

Светлинно шоу и балонена фиеста за Деня на река Дунав във Видин
юни 14, 2023
Консервативно обединение на десницата учреди областна структура във Велико Търново
юли 2, 2023
Покажи всички

​​​​​Земеделски производители учредиха “Регионално фермерско сдружение-Стражица”

“В тези времена на безвластие и безвремие, подобни местни инициативи са много добри, защото малки и големи производители ще отстояват заедно правата и интересите си”, категорични са кметът на Стражица Николай Цонев и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Земеделски производители в петък учредиха “Регионално фермерско сдружение-Стражица”. Обединението е по инициатива на собствениците на две от най-мощните фирми в община Стражица–Елка Тодорова с фирма “Тива” ООД и Нотю Добрев с фирма “Картел”. На сбирката присъстваха около 30 стопани от района, които избраха ръководство и Устав на Сдружението. Тенденцията е към организацията да се присъединят още зърнопроизводители и животновъди, които на територията на общината са над 100.
Учредителното събрание уважиха кметът на Община Стражица Йордан Цонев и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов.
“Определено в тези времена на безвластие и безвремие, подобни местни инициативи са много добри. Община Стражица е аграрен район и през последните години се породиха доста сериозни проблеми, както при разпределянето на земята, така и по отношение на окрупняването на обработваемите площи. Радващо е, че няма разделение между земеделските производители на малки и големи. В случая сме свидетели на сплотяване на стопаните”, коментира Йордан Цонев.
Градоначалникът допълни, че това Сдружение ще улесни общинската администрация, защото е много по-лесно да се партнира с браншова организация, отколкото с отделните стопани.
По думите на председателя на местния парламент Илиян Маринов такива практики отдавна съществуват в държавите от Европейския съюз.
“Имам лични впечатления, че такива сдружения в съседни на България държави работят много добре и се надявам, че Сдружението на стражишките фермери ще реализира инициативи, които ще бъдат включени в общинската програма и техните продукти ще бъдат популяризирани. Освен това някои от производителите използват иновативни методи и могат да привлекат допълнително хора, които да се включат в тяхната дейност”, подчерта Илиян Маринов.
Пред присъстващите Елка Тодорова обяви целите и предмета на дейност на Сдружението.
“Обединяваме се за защита правата и интересите на земеделските производители пред законодателната и изпълнителната власт. Ще положим усилия за защита правата на фермерите във връзка с процеса на комасиране на земеделската земя. Разполагаме с модерна техника, с която може да се обработват големи площи, а не малки парцели и това налага окрупняване на земите. Искаме ефективно използване на поземлените ресурси, както и създаване на условия за развиване на модерно земеделие. Настояваме за защита правата и икономическите интереси на българските стопанства, както и подобряване на тяхната дейност и конкурентноспособност. Важно е да се повишава квалификацията на земеделските производители в областта на селското стопанство, управлението на земите и опазването на околната среда”, изброи Елка Тодорова.
Сред приоритетите на Сдружението са още добра информираност на земеделските стопани, внедряване на иновации във фермите, модернизиране на производствените условия, реализиране на проекти, постигане на устойчив, балансиран и траен поземлен модел, базиран на сътрудничеството.
“Средствата за постигането на набелязаните цели предвиждат всички членове на организацията да се ангажират за осъществяването на доброволното споразумение при разпределение ползването на обработваемите земи в землищата, в които оперират. Да съдействат за вътрешни замени на земеделска земя между членовете на Сдружението с цел уедряване на притежаваните парцели. Освен това е важно да се инициират законодателни промени в нормативната база, касаеща защита правата на земеделските производители и комасирането на обработваемите земи. Представители на “Регионално фермерско сдружение-Стражица” ще участват активно в симпозиуми, регионални, национални и международни конференции, ще обменят опит със сродни браншови организации и др.”, посочи Елка Тодорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!