Последни Новини

Учени, предприемачи и изследователи дискутираха геотермалния потенциал на България и възможностите за реализиране на проекти

Гладиатори, римски легиони и кулинарни рецепти на две хилядолетия си дават среща в Свищов за седемнадесетия фестивал „Орел на Дунава“
юни 5, 2023
Проф.Иван Петков, ръководител на Катедра “Зелена енергетика” в Европейския политехнически университет: България е втора в света след Исландия по богатство на геотермални води
юни 6, 2023
Покажи всички

Учени, предприемачи и изследователи дискутираха геотермалния потенциал на България и възможностите за реализиране на проекти

Инициатор на форума бе Нийл Буш, син на 43-тия президент на САЩ- Джорд Буш, домакин на конференцията бе компанията за производство на електроенергия Contour Global, а в събитието участва и ръководството на Европейския политехнически университет

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Учени, предприемачи и изследователи от страната и чужбина дискутираха геотермалния потенциал на България и възможностите за реализиране на проекти в областта на зелената енергетика. Фокусът бе поставен върху разработването на нови съвместни проекти и инициативи.
Домакин на престижното събитие бе търговско дружество Contour Global – компания за производство на електроенергия и лидер в областта на енергийния преход, притежаващ 138 конвенционални и иновативни електроцентрали в 20 държави на общо 4 континента. Събитието бе и с участието на ръководството на Европейския политехнически университет. Висшето учебно заведение бе представлявано от Николай Колев, член на Съвета на настоятелите на университета, Николай Найденов, член на борда, Димитрис Стефанидис – президент, проф. Марин Маринов – ректор, проф. Иван Петков и от Антония Чобанова-юрисконсулт. В конференцията взеха участие и други местни и световни компании, ангажирани с проблематиката. Включи се и бизнесменът с интереси в енергетиката Нийл Буш-син на 43-я президент на САЩ Джордж Буш. Той е съветник и инвеститор в иновативните енергийни технологии и в разработването на проекти от тази област в Китай. Погледът му напоследък е обърнат и към България.

“Целта е да се идентифицират възможностите за действие през 2023 г., да се изградят нови взаимоотношения и да се създадат партньорства”, обясниха организаторите на инициативата.
Васил Щонов, изпълнителен директор на “Контур Глобал-Марица Изток 3” приветства участниците в конференцията, а медиатор бе Дан Биц, управител на “Pangea GEO”.
Бейкър Хънгис изнесе данни за следващо поколение геотермална енергия. Той представи непопуляризирани до сега възможности на геотермалната енергия.
“Целта е да се идентифицират нови проекти и възможности, по които да се работи в България и Гърция”, посочиха участниците.
Проф. Иван Петков, ръководител на катедра “Зелена енергетика” в Европейския политехнически университет говори за геотермалния потенциал в България. В конференцията участва генерал Фил Чърн от Американската армия, който изнесе доклад на тема “Енергийна сигурност”.
Представени бяха нови способи, технологични разработки и съоръжения за подобряване състоянието на околната среда в България, за създаване на нови професионални изяви, както и разкриване на работни места.
Експертите са категорични, че България може да се превърне в модел за Европейския съюз при добиването и използването на зелена енергетика, зелен водород, торове, храна, геотермална и слънчева енергия.

„Геотермалното отопление работи, като оползотворява топлинната енергия  под земната повърхност и я превръща в топъл въздух чрез използването на геотермални термопомпи. Известни също като GeoExchange, земни или водни термопомпи, те се задвижват от малко количество и са най-ефективният начин за отопление и охлаждане на домове, офиси, промишлени сгради.

„Геотермалните термопомпи не само заменят скъпият, неефективен, и замърсяващ газ, те също служат като климатик“, казват експертите.

Те обясняват принципа на работа на геотермалното отопление.

„Земната повърхност поглъща около 50 % от слънчевата енергия в земята. Това, както и радиоактивното разпадане на минералите, произвежда геотермална енергия. Жилищното геотермално отопление работи чрез заравяне на тръби, пълни с течност на няколко фута под повърхността. Това се прави най-често в двора. Течността в тръбите абсорбира тази уловена топлинна енергия и я прехвърля към геотермалната термопомпа. Съоръжението премахва топлината от течността и я предава на жилището по същия начин, както прави пещта, през тръбопровода за принудителен въздух. Тъй като те не изгарят изкопаеми горива и изискват много малко електричество за работа, геотермалните топлинни системи са до четири пъти по-ефективни от традиционните пещи“, категорични са специалистите.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!