Последни Новини

Проф.Марин Маринов, ректор на Европейския политехнически университет: Висшето учебно заведение е единственото в България, което е акредитирано за уникалната специалност “Зелена енергетика”

Проф.Иван Петков, ръководител на Катедра “Зелена енергетика” в Европейския политехнически университет: България е втора в света след Исландия по богатство на геотермални води
юни 6, 2023
Изложба „Голо тяло” с творби на Владимир Димитров – Майстора, Илия Бешков, Васил Стоилов, Греди Асса и др., гостува във Велико Търново
юни 7, 2023
Покажи всички

Проф.Марин Маринов, ректор на Европейския политехнически университет: Висшето учебно заведение е единственото в България, което е акредитирано за уникалната специалност “Зелена енергетика”

На официална церемония ЕПУ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Нийл Буш за заслуги в развитието на технологии за алтернативни енергийни източници и опазването на околната среда

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Едно от направленията, по които работи Европейския политехнически университет /ЕПУ/ е енергетиката. Както всяко друго висше учебно заведение, така и ЕПУ участва и разработва интересни и перспективни проекти. Това съобщи ректорът на Европейския политехнически университет проф.Марин Маринов по време на престижна конференция, която се проведе у нас по инициатива на бизнесменът Нийл Буш, син на 43-я президент на САЩ-Джордж Буш. Форумът бе домакинстван от търговското енергийно дружество Contour Global и бе посветен на геотермалния потенциал на България. Учени, предприемачи и изследователи от страната и чужбина дискутираха възможностите за реализиране на проекти в областта на зелената енергетика.

“Университетите помагат в два аспекта- чрез изследователска и научна дейност и с подготовка на кадри за съответната индустрия. ЕПУ е единственото в България висше училище, което е акредитирано за уникалната специалност “Зелена енергетика”. Вече има сериозен интерес от кандидат-студенти към тази специалност. Засега обаче зелените проекти, които се разработват у нас са все още малко”, коментира проф.Марин Маринов.

Той допълни, че в България в момента се използва предимно слънчевата енергия, чието добиване не е толкова сложно и няма голям “глад” за кадри при инсталирането и обслужването на съоръженията.

“Предстои обаче разработването и реализирането на мащабни проекти чрез европейските програми заради предстоящото съкращаване на въгледобивната промишленост. Това ще доведе до много свободна работна ръка, която ще трябва да се преквалифицира, което ще стане чрез обучение по новите специалности, които се предлагат”, подчерта проф.Маринов.

След конференцията на официална церемония Европейският политехнически университет присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Нийл Буш, който е съветник и инвеститор в иновативните енергийни технологии и в разработването на проекти от тази област в Китай.

“Погледът му напоследък е обърнат и към България. Николай Колев, който е бизнесмен и член на Съвета на настоятелите на Европейския политехнически университет и екипът на Нийл Буш намериха общ език и имайки предвид заслугите на американския предприемач в развитието на международните бизнес отношения, както и неговите усилия за опазването на околната среда, решихме да го удостоим с почетната титла. Като носител на званието той ще има право ежегодно да изнася публична лекция във висшето учебно заведение“, сподели още проф.Марин Маринов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!