Последни Новини

Първите български химни, прославящи науката, са написани в град Елена

Изложба в Исторически музей – Горна Оряховица разказва за катастрофалното земетресение от 1913 година
май 23, 2023
Филмът „Ваклуш“ открива „София филм фест на път“ във Велико Търново
май 25, 2023
Покажи всички

Първите български химни, прославящи науката, са написани в град Елена

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Първите български химни, прославящи науката и образованието, са написани в град Елена още в средата на XIX век. Първото произведение е от просветителя и книжовника Стоян Робовски и носи заглавието „Български звезди от Солун“. Вторият е от Иван Момчилов, основател на класното училище в Елена, впоследствие наречено „Даскалоливницата“ от един от възпитаниците му – Петко Славейков. Има още два химна- от Йордан Ненов – отново учител в това училище, и от Иван Кършовски– възпитаник на школото. Това разказват историци.
Петият, най-успешният и всенародно признат химн, също принадлежи на потомствен еленчанин, завършил еленското класно училище и син на Никола Михайловски и по-късно един от видните преподаватели в това училище. На 15 април 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски завършва стихотворението „Кирил и Методий“ с първи стих „Върви, народе възродени“. Още към първата публикация се подава сведение за музика към текста на русенския учител Божинов, който „твърде сполучливо поставил в музика“ отпечатаното „славословие“.
Девет години по-късно, през 1901 г., на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май. Той все не намира подходящ текст и постоянно отлага. На 9 май Пипков забелязва, че едно от момчетата съсредоточено чете стихотворение в неговия час, взема книжката му и се зачита. Преди да стигне половината от стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. Взема тебешира и започва да записва нотите върху дъската. За 15 минути съчинява мелодията, а до края на часа учениците му я разучават и запяват. На училищния празник я запява цялото училище.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!