Последни Новини

Изложба в Исторически музей – Горна Оряховица разказва за катастрофалното земетресение от 1913 година

Изследователят Павел Серафимов в Националната библиотека: Заблуда е, че тракийският език е мъртъв!
април 30, 2023
Първите български химни, прославящи науката, са написани в град Елена
май 24, 2023
Покажи всички

Изложба в Исторически музей – Горна Оряховица разказва за катастрофалното земетресение от 1913 година

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

В Исторически музей – Горна Оряховица на 1 юни, от 17.30 часа, ще бъде открита изложбата „Разруха по Рихтер“. Временната експозиция е посветена на 110-годишнината от унищожителния земетръс с епицентър Горна Оряховица през 1913 г. Изложбата е организирана в партньорство между музеите на Горна Оряховица и Стрелча.
На същата дата – 1 юни 1913 г. – в 11:34 часа градът ни се оказва епицентър на ужасяващо бедствие – земетресение, което в значителна степен разрушава Горна Оряховица и околните населени места. В периода от 1 до 13 юни на територията на града са регистрирани общо 79 труса, в резултат на които е сринат близо 90 % от сградния фонд. Последствията от злощастното събитие са запечатани в стотици стари снимки и пощенски картички, съхранени в архивите на Исторически музей – Горна Оряховица. С тяхна помощ музеят ще представи разтърсващ разказ за едни от най-тежките години в историята на града.
В съвместната експозиция посетителите ще могат да видят и гостуващата изложба „Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката” на Исторически музей – Стрелча. Тя е посветена на един от основоположниците на метеорологията, сеизмологията и климатологията в България. Д-р Стайков прави значително изследване на Горнооряховското земетресение през 1913 г. с изключителен анализ на данните от засегнатите райони. С резултатите от своята работа д-р Стайко Стайков полага основите на инструменталното определяне на земетресенията с инсталирането на първия сеизмограф у нас. Експозицията на музейните специалисти от Стрелча проследява живота и научния принос на д-р Стайко Стайков и неговата трагична съдба.
Със събраните материали Исторически музей – Горна Оряховица подготвя и специален филм за своята фейсбук поредица „Пазители на времето“, който ще бъде посветен на катастрофалното земетресение от 1913 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!