Последни Новини

​​​​​Показват керамичен котел на 10 века и оброчна плочка с тракийски конник, открити на крепостта „Ряховец“

​​​​​Студентът по Право Иван Петков води листата на ПП КОД
февруари 28, 2023
Националният военен университет „Васил Левски“ бе домакин на втората научна конференция „Логистиката и обществените системи“
март 19, 2023
Покажи всички

​​​​​Показват керамичен котел на 10 века и оброчна плочка с тракийски конник, открити на крепостта „Ряховец“

DCIM105MEDIADJI_0435.JPG

Подготвят експозицията от над 50 находки след спечелен от Историческия музей в Горна Оряховица проект за 18 270 лева

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Показват ценни находки от цялостните археологически проучвания през последните 3 години на древната крепост „Ряховец“ край Горна Оряховица, както и на източния некропол. Това съобщи ръководителят на археологическите експедиции на емблематичния обект Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Той обяви, че древните артефакти ще бъдат подредени в изложба. Тя ще включва около 50 предмета и богат снимков материал. Експозицията ще бъде открита на 30 март от 17,30 часа в Историческия музей в Горна Оряховица.
Представянето на богатият археологически материал става възможно и благодарение на спечелен от Историческия музей в Горна Оряховица проект „Археологически разкази за горнооряховското минало“. Той е на обща стойност 18 270 лева като 13 698 лева са осигурени от Министерството на културата, а останалите 25 % от останалите средства са собствено финансиране.
„Влагаме сумата в подобряване възможностите на музея за представяне на културно-историческото наследство като с богата визуална информация да бъде разказано за най-новите археологически проучвания. Обновихме витринното оборудване за временни експозиции, защото това, с което музеят разполагаше е на около 50 години от основаването му-остаряло, захабено, амортизирано и дори опасно“, коментира директорът на културната институция Пламен Мадемов.
По думите на археолога Илиян Петракиев в предстоящата изложба ще могат да се видят предмети от некропол, разположен източно от крепостта „Ряховец“, който се изследва през последните две години.

„Първата година проведохме спасителни археологически проучвания и регистрирахме неизвестен до този момент некропол, а през 2022 година там направихме редовни разкопки. В експозицията ще бъдат включени и резултатите от теренните археологически издирвания, които правим под ръководството Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Натрупа се солидно количество материали, които не са показвани на обществеността заради COVID-кризата, както и нови знания, които искаме да популяризираме“, сподели Петракиев.

Сред най-ценните предмети, открити от проучвателите е керамичен котел. Старинният предмет датира от XI век като този вид керамика е свързан с печенегите. В момента специалисти го реставрират в лаборатория, за да може да бъде изложен в експозиция. Открит е в яма, която изследователите проучват от няколко години.
„Попаднахме и на втора яма от същия период, от която извадихме монета на византийския император Михаил Седми. Имаме и радио-въглеродно датиране от този комплекс“, уточнява Илиян Петракиев.
Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица допълва, че в изложбата са включени и предмети от бита като средновековни стрели, ножчета, монети от 12, 13 век.
„Посетителите ще могат да видят снимков материал, който представя полувкопано жилище от началото на 13 век, което бе открито с останки от дървени греди, горели при пожар“, сподели още археологът Мая Иванова.
Има интересни находки и от некропола, които ще бъдат показани на снимки и постери, защото част от тях представляват кости и са изпратени в специализирани лаборатории за анализ. Изследват се черепи от кон, от крава като целта на проучвателите е да ги покажат на посетителите и мястото им. Те са били използвани в някакъв вид ритуал, който все още не е напълно известен и на археолозите.
„Въпросните кости са поставяни в ями, които са били в близост до средновековни гробове. Надявам се, когато продължим разкопките да имаме повече яснота около тази загадка, защото и за нас това е нещо ново. Не сме напълно категорични и относно етноса, който е изповядвал този култ и каква функционална натовареност имат тези ями с поставени черепи от животни“, коментира Илиян Петракиев.
Мая Иванова разказва, че при теренните обходи на землищата на село Първомайци и Долна Оряховица изследователите попаднали на 27 археологически обекта-16 надгробни могили и 11 селища.
„В местността Петровски кладенец на площ от около 300 кв.м. се натъкнахме на концентрация от камъни и строителна керамика. Там открихме част от оброчна плочка с изображение на тракийски конник, желязна римска мотика и монета от 4 век. Това са останки от представителна постройка, вероятно храм“, казва Мая Иванова.
Археолозите имат идея да покажат и материали, които при обходите установили, че те са открити още в далечната 1904 година.
„Става дума за гробница в Долна Оряховица. При проучването на обекта тогава са открити чифт златни обеци, стъклено шише-архиварий, топчета от наниз и др. От тогава тези материали се съхраняват в Националния археологически институт с музей при БАН. В момента директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов води кореспонденция с ръководителя на националната институция доц.Христо Попов тези предмети да бъдат предоставени, за да участват в изложбата“, сподели Петракиев.

Като ръководител на разкопките на крепостта „Ряховец“ той се надява, че екипът му ще получи финансиране за изследване на знаковия обект и през това лято.
„Общинската управа на Горна Оряховица обеща да осигури средства, за да продължат проучванията на крепостта и на некропола. Добре ще е да спечелим отново и проект пред Министерството на културата. Всяка година сме били одобрявани като сумите се уточняват в Министерството на културата. Миналата година Община Горна Оряховица отпусна 15 000 лева за некропола, дано и тази година да ни подпомогнат с по 15 000 лева за двата терена“, подчерта Илиян Петракиев.
Археологът напомни, че „Ряховец“ е от малкото археологически обекти в страната, на който се извършва проучване, в него участват студенти и ученици и находките се подреждат в изложба.
„В момента подготвяме и три научни публикации. Две от тях ги пишат студенти. Единият труд е на Пламена Савова, която изследва римските мотични сечива след като попадна на старинна мотика по време на разкопките. Амбицира се и направи мащабно проучване на всички подобни сечива открити на територията на Великотърновска област“, информира Илиян Петракиев.
Ръководителят на разкопките посочи, че студентката Гергана Григорова пък се е задълбочила в неолитната керамика и решила да покаже един от откритите при обходите неолитен обект, който не е известен в научната литература.
„Оказа се, че в музея в Долна Оряховица отлежава сериозно количество керамика от този обект, открита преди над 40 години, но която до момента не е изследвана“, изтъкна Илиян Петракиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!