Последни Новини

Художничка закодира послания в картините си

Доц.Диана Димитрова, психолог, сексолог и директор на Филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново: Сексуалните отношения вече не са приоритет на брачната институция
януари 4, 2023
Вагонният завод в Дряново развива проект за туристически влак “Dream Express” за цяла Европа
януари 31, 2023
Покажи всички

Художничка закодира послания в картините си

Ирина Стоянова рисува и икони с конкретна символика

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Ирина Стоянова създава картини, които не само въздействат с изобилие от багри и детайли, но и провокират мислене и по-задълбочено възприятие. Талантливата художничка умело закодира тайнствени послания в творбите си. Така те се превръщат не само в произведения на изкуството, но и в интересни загадки.
Наскоро по поръчка на своя клиентка, Ирина е трябвало да нарисува пъстра картина за семейния дом, която дискретно да олицетворява всеки от обитателите му.
„Реших да изобразя върху платното цветна градина като в изобилието от растения и плодове вплета дискретно инициалите на членовете на фамилията. Освен това съм предвидила в годините напред изображението да се допълва и с имената на наследници“, разкрива Ирина Стоянова.
Изобретателната художничка обяснява, че всяка от буквите на членовете на семейството е пресъздадена с конкретна символика. Инициалът на бащата е с изрисуван под формата на плод като символ на стабилност, изобилие и материално обезпечение. Буквата на майката е във вид на ягода, която подсказва любов, наслада и красота.
„Някога древните римляни ползвали ягодите като лекарство. Считали, че те са символ на Венера, богинята на любовта, заради сърцевидната им форма и ярък, червен цвят. В Средновековието ягодата е служила и за украса на религиозните храмове. Била считана за знак на съвършенството“, обяснява майсторката на четката.
Първата буква от името на голямата дъщеря, Ирина изваяла от сини цветя и пеперуди-знак на волност и нежност. Инициалът на малкото момиче на семейството пък е изплетен от малини.
„В християнската традиция малината е символ на добротата. Червеният им сок е свързван с кръвта, която стига до сърцето, откъдето извира добротата. Във Филипините пък  вярват, че ако се окачи малинова тръстика на входната врата на дома, тя ще прогони злите духове. В Германия връзвали малинова клонка на конете, защото смятали, че ще ги успокои“, разяснява художничката.
Други щастливи родители поръчали на Ирина платно за две сестрички с имена Калина и Невена. Картината била по повод раждането на второто дете и трябвало да остане като спомен от детството им.
„Хрумна ми да изрисувам цветя, символизиращи имената на двете момичета. Сред изобилието от растения, изобразих и две прегърнати феи с посланието винаги да са заедно и да се подкрепят“, споделя Ирина Стоянова.
Тя е завършила иконопис във Великотърновския университет и е изключително търсена и като иконограф. Прави икони по поръчка за различни поводи-честване на годишнини, кръщенета, сватби, юбилеи…
„Напоследък рисувам малки икони с конкретна символика. Най-често те са с изображение на светец, закрилник на конкретен човек. Семейства масово си поръчват по няколко еднакви икони по случай кръщаване на дете като едната остава, за да напомня за събитието и да закриля кръщелника, друга даряват на кръстниците, а трета оставят в църквата, където е извършено тайнството“, посочва Ирина Стоянова.
Тя не крие, че така орисва новородените и изгражда приятелства с техните семейства.
Наскоро е рисувала внушителна икона „Св.Троица“ за бизнесмен, който строи голям храм в Бургас. Изображението било поръчано от служители на благодетеля, които искали да го изненадат.
Сред редките икони, които е изработвала, е изображение на Света Богородица Седмострелна.
„Чудотворната икона предпазва от злини и недоброжелатели. Тя е символ на смирението, потушава гнева в сърцата, омразата, противоборството в семейството, в отношенията и дори между цели държави.
Изображението е изключително рядко, в България го няма в нито един храм“, разкрива Ирина Стоянова.
Всяка творба на художничката си има история. Така и тази необичайна икона и била поръчана от признателна търновка, която възнамерявала да я дари на лекар като израз на благодарност. Според Ирина такива персонални дарове, рисувани по конкретен повод и специално за даден човек, са изключително стойностни и носят голям заряд.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!