Последни Новини

Детско-юношеският роман „Чочо Мозъка и вълшебният айфон” с премиера в Националната библиотека

32-годишна юристка възроди читалище
декември 23, 2022
Доц.Диана Димитрова, психолог, сексолог и директор на Филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново: Сексуалните отношения вече не са приоритет на брачната институция
януари 4, 2023
Покажи всички

Детско-юношеският роман „Чочо Мозъка и вълшебният айфон” с премиера в Националната библиотека

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Премиера на книгата “Чочо Мозъка и вълшебният айфон” се състоя в Националната библиотека преди дни. Писателят Асен Сираков и художничката Неда Ангелова представиха на присъстващите деца и възрастни за най- новия си творчески проект.

“Кой от нас в различна възраст не си е мечтал за чудеса, не е имал най-различни желания и не си е представял как чудодейно се сбъдват? А колко много от нас са си представяли, че поне за ден, поне за час са вълшебник или могъщ магьосник?, провокира децата в залата Асен Сираков. В подкрепа на новия си фантастичен детско-юношески роман, в който магически телефон сбъдва най- невероятни желания на деветгодишния Чочо, той цитира и тибетската мъдрост “Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се сбъдне!” Сираков увери младите почитатели, че новата книга е увлекателно и интересно четиво, но в нея има и дискретна дидактика.
На въпроса защо вълшебен айфон, а не например лампата на Аладин, Сираков се пошегува: “Защото тогава е нямало айфони!”
Художничка Неда Ангелова участва в книгата с 23 илюстрации, тя сподели, че се се радва, че може да се включи в такъв стойностен проект.

Водещ на събитието бе TikTok звездата Йоан- Петър.

“Радвам се, че бях част от премиерата на тази книга, която със сигурност е много интересна! Това е една нова ниша за мен, тъй като пръв път съм на такова събитие. смятам, че е хубаво всички да четем, да се образоваме и да развиваме, тъй като има много книги, които са екранизирани, но когато човек чете, това много раздвижва въображението! Например описваме някаква картина, примерно: пътечка, водопад, птици…но на всеки в съзнанието му излизат различни птици и пътечки – каменна , дървена и пр. четенето много стимулира въображението и много важно – обогатява речника, аз откакто чета сериозно, си обогатих много моя речник! Благодаря на Асен Сираков, той е уникален човек , за мен беше чест да се запозная с него!

Тази книга за вълшебния айфон, който може да прави всичко, е като съвременна версия на приказката за Аладин и вълшебната лампа. Важно е да не се прекалява с дигиталните устойрства, защото накрая книгите могат да изчезнат, а когато хората не четат, всъщност п0-лесно ги манипулират и могат да ги управляват! , сподели 14-годишният Калоян след премиерата .
Трябва да четем много книги, по-хубаво от книгата няма! Последната книга, която четох аз, е “Атон”, сподели и Анна – Мария.
“Това е модерен роман, с много добри илюстрации и оформление, сподели и издателят Делян Илиев. Не случайно излезе преди Коледа, когато се случват чудесата, когато се изпълняват желания и се купуват подаръци, защото е важно децата да се научат какво си пожелават да се сбъдне и ще могат ли да понесат последствията от изпълненото желание.”

Присъстващите получиха автографи от Асен Сираков, а децата се си направиха селфита с TikTok звездата. Предпразнично издателството стартира и томбола, която ще продължи един месец и е с голяма награда iphone 13.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!