Последни Новини

Асен Сираков провокира деца и родители с новия си детски роман „Чочо Мозъка и вълшебният айфон“

Световноизвестен преподавател и иконописец представя свои творби във Велико Търново
декември 9, 2022
​​​​​Нумизматът д-р Стоян Михайлов: Официално монетосечене и национална валута в България има от XIII век
декември 12, 2022
Покажи всички

Асен Сираков провокира деца и родители с новия си детски роман „Чочо Мозъка и вълшебният айфон“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Детско-юношески роман без аналог у нас и в съвременната детска литература вече е на книжния пазар и дебютира на Международния панаир на книгата. „Чочо Мозъка и вълшебният айфон“ на Асен Сираков е една съвременна фантастична история, в която магически телефон изпълнява желания подобно на Духът от лампата на Аладин и златната рибка.
Един ден Владимир (Чочо), по прякор Мозъка, докато се чуди откъде да намери пари за това-онова, в това число и за билет за метрото, открива, че айфонът му може да изпълнява желания. Ура! Миг и четвъртокласникът открива в джоба си билет за метрото! Но следват още по-невероятни събития – айфонът започва да изпълнява най-фантастичните и невъзможни желания!
Вълшебният телефон обаче предупреждава Чочо – изпълнявам всичко, стига да можеш да понесеш последствията! Защото…не винаги, когато получиш желаната вещ или се сбъдне поисканото от теб, нещата се подреждат както си си го мечтал…
И така, любопитството на четвъртокласника расте, а желанията нямат граници. И след като му омръзва да получава всичко тук и сега, си пожелава да се върне в 16-ти век в Лондон…да попадне в приказката на Марк Твен „Принца и просяка“ , където се оказва много вълнуващо и доста страшничко…
Невръстният ученик е напътстван от свръх-умното устройство, като започва да разсъждава и да обмисля всеки свой каприз или желание – какво ще последва, ако го получи, ще има ли „щети“ за него и околните, дали да действително се нуждае от пожеланото, или му е ненужно.
Айфонът се превръща в негов ментор и учител.
През какви премеждия преминава Чочо, облагодетелстван да има всичко, с „едно щракване на пръсти“ и без усилия да печели, и настъпва ли епохата, когато високите технологии и изкуственият интелект ще станат съюзници на човечеството? Или ще му навредят? Самотни ли са днешните деца в компанията на сложните устройства и успяват ли родителите да ги възпитат добре и да ги подготвят за живота? Съществуват ли все още вълшебства в реалния живот или само в приказките? Кои са вечните ценности в човешките взаимоотношения и може ли техниката да ги подмени?
И още, и още въпроси провокира тази уж детска история, разказана много интригуващо от Асен Сираков.
Въпреки, че възрастово е ориентирана към детската аудитория, това е поредната му книга „без възраст“ след четирилогията му „Четвъртото неизвестно“, тъй като кара не само малките читатели, но и техните родители да размишляват по сериозни теми.
За жалост или за радост, айфонът се оказва една много симпатична метафора на преобладаващо дигиталната среда, в която растат новите генерации. И… положителен герой в романа.
Фантастичният сюжет увлича, многопластов, пълен с неочаквани и дори абсурдни обрати, с възможност да провокира у всеки читател различни асоциации и интерпретации.
Асен Сираков, който е публицист и писател, носител на много награди, в т.ч. „Златно перо“ и Националната награда за детска литература „Константин Константинов“, от много години пише за възрастни и за деца.
Автор на изящните илюстрациите е художничката Неда Ангелова.
За новия си детски роман Асен Сираков споделя: „Прочетете го. Няма да съжалявате. Досега никого не съм излъгал.“
Премиерата на новия детски роман ще се състои на 20 декември, от 17:30 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!