Последни Новини

​​​​​”Зонта клуб”-Велико Търново с множество инициативи в активна кампания за борба срещу насилието върху жени и деца

Вестник „Росица“ – 135 години професионализъм, обективна информация и чиста журналистическа съвест
ноември 25, 2022
Сборникът “Халколитният некропол Варна I и Златният век – хора, царе и богове” предизвика интереса на любителите на древната история
декември 3, 2022
Покажи всички

​​​​​”Зонта клуб”-Велико Търново с множество инициативи в активна кампания за борба срещу насилието върху жени и деца

Дамите от организацията апелират към жертвите: “Не мълчете! Не търпете унижение и болка, а търсете помощ! Не сте сами!”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Дамите от “Зонта клуб” във Велико Търново развиват активна кампания за борба с насилието върху жените и децата.
“Това е традиционна кампания, която “Зонта клуб”-Велико Търново инициира. За целта брандирахме градски автобус с послание за инициативата “Зонта казва: Не на насилието!”. Освен логото, са посочени и номера за връзка на потърпевши с Националните горещи телефонни линии на Фондация “Асоциация Анимус” и Агенцията за закрила на детето, на които могат да отправят апел за помощ.
Със съдействието на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов ни бяха предоставени пространства на три оживени места, на които поставихме табели, на които е изписано същото послание. Тези платна са инсталирани на входовете на парковете пред паметника “Майко България”, “Марно поле” и “Дружба”. На тези места в града се разхождат много майки с деца, както и минувачи от различни възрасти.
Призоваваме обществеността да не е безразлична и апатична срещу проявите на насилие. Потърпевшите от такова посегателство да не се страхуват и срамуват, а да търсят съдействие от компетентните институции”, коментира президентът на “Зонта клуб”-Велико Търново Мария Игнатова.
Тя допълва, че е спуснато и 3-метрово знаме със същата визия и призив от сградата на Централна поща в центъра на болярския град.
Мария Игнатова сподели, че е участвала в международна среща в Букурещ, Румъния, на която била дискутирана проблематиката, свързана с насилието над жени и деца.
“На форума присъства министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску. Той представи работеща система за борба с насилието, която функционира в северната ни съседка. Така се запознахме с тази нова практика, която в Румъния се прилага успешно и дава много добри резултати. Когато има сигнал за насилие над жени и деца, полицията задържа насилника. С позоволение на жертвата, съдът му налага ограничителна заповед и на извършителя се поставя електронна гривна на десния крак. На жената се дава устройство, което винаги да е в нея и ако агресорът приближи на по-малко от позволеното му разстояние, устройството се задейства. Жертвата веднага кликва върху устройството и подава сигнал до най-близкия полицейски екип. Полицията в Румъния е изключително ангажирана с този проблем и реагира незабавно. Така от 16 000 регистрирани случая на насилие, органите на реда отчитат сериозен спад”, разказва Мария Игнатова.
Тя е категорична, че ръководството и членовете на “Зонта Клуб” във Велико Търново възнамеряват да отправят официално искане до множество държавни институции и Неправителствени организации и тази практика да бъде внедрена и у нас.
“Предстои изнасяне на серия от лекции в училищата в старата столица от юристи и психолози от “Зонта клуб”. Възнамеряваме да запознаем младото поколение с проблема, защото той се корени в семейните отношения, в родителския пример, във възпитанието, в социалната среда. Младите хора трябва да знаят при евентуално насилие как трябва да реагират, какви права има потърпевшото лице, от кои институции да потърси помощ и т.н.”, посочва Мария Игнатова.
От “Зонта клуб” апелират: “Не мълчете! Не търпете унижение и болка, а сигнализирайте и търсете помощ! Не сте сами!”.
Президентът на женската организация Мария Игнатова съобщи още, че в навечерието на Коледните и Новогодишни празници ще бъдат присъдени годишни стипендии на три студентки от Филиала на Медицински университет-Варна, които са постигнали отличен успех в обучението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!