Последни Новини

Писателят Бойко Беленски разкрива делото на героя от Дойран генерал-майор Владимир Вазов в книгата си “Свалете знамената с почит”

Ген. Тодор Бояджиев представя публична лекция за ролята на разузнавачите и дипломатите в опазването на глобалния мир
ноември 11, 2022
Ген. Тодор Бояджиев: Най-големите разузнавачи остават неизвестни
ноември 18, 2022
Покажи всички

Писателят Бойко Беленски разкрива делото на героя от Дойран генерал-майор Владимир Вазов в книгата си “Свалете знамената с почит”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Делото на блестящия военен стратег и на героя от Дойран генерал-майор Владимир Вазов бе почетено с представянето на книгата “Свалете знамената с почит” в Централния военен клуб в София. Документалният роман на Бойко Беленски излезе от печат т.г. и това е второто му представяне пред публика. Организатори на културната проява бяха издателство “Атеа”, Националното сдружение на запасното воинство “За честта на пагона” и клуб “Лвовци”. Събитието започна с кратък презентационен филм за живота и творчеството на Беленски, създаден от един от членовете на клуб “Лвовци” Аглай Горанов.

Председателят на националното сдружение капитан I ранг о.з. Цвятко Дончев приветства присъстващите като символичен домакин.

“Факт е, че до излизането от печат на романа на Бойко Беленски, художествена творба, посветена на живота и делото на ген. Владимир Вазов в българската литература липсва. Затова без колебание приех издателството да бъде част от този проект, с който да отдадем заслуженото на този голям син на България и национален герой ген. Владимир Вазов!”, сподели управителят на издателство “Атеа” Делян Илиев и припомни, че издателството отдавна си сътрудничи с Беленски, който е доктор по история и автор на над 20 романа, а с логото на “Атеа” са излезли историческите романи „Цар Калоян“, „Съзидателят кан Омуртаг“, „Възмездието на Телериг“, „Прозренията на Раковски“, „Да каже нявга народът“ , „Любовта на патриарха“, а от тази пролет и „Свалете знамената с почит“.

Проф. Ивайло Христов от Катедрата по медии и обществени комуникации в УНСС представи свой анализ за романа:

“Впечатляваща е тази вярност на Бойко Беленски към романа, както преди 89-та година, така и след това. В своите книги той създава един пантеон от образи и теми от Средновековието до следосвобожденската епоха, от Тервел до Стефан Стамболов, Иван Вазов и сега – Владимир Вазов, и това не са просто образи, а жалони в историческата ни памет и националната ни идентичност. Романът за ген. Владимир Вазов е модерен роман, в който изобразително-пластичното начало е отстъпило място за проблемното.

Бойко Беленски гледа на историята не толкова като необходимост за правдиво изображение на фактите и действителността, а като канава, поставяща екзистенциални въпроси – за свободата и за смъртта, за избора и последиците от него, за отговорността пред род и родина, за смисъла на националните идеали. С други думи- критерий не са толкова събитията, а проблемите, решени въз основа на определени събития. На мястото на точното учебникарско изображение се ражда философска и концептуално-психологическа трактовка на миналото. Целият живот на ген. Владимир Вазов, показан в романа на Беленски е изтъкан от исторически оптимизъм, възрожденска енергия и най-вече патриотизъм. Личност, за която служенето пред олтара на Отечеството е кауза, а не начин за лично облагодетелстване. Неговият живот е изтъкан от родолюбие със загърбване на примирението, с върхови изяви на духа! Всичко е подчинено на една единствена цел – отстояване на свободата и на националните чест и достойнство – от Дойранската епопея, през дейността му като кмет на София, до последните дни в Рибарица.”, посочи проф. Христов.

Емоционален момент в представянето на романа внесе Лилия Николова, заместник-председател на Съюза на независимите писатели, която прочете два откъса от романа.

Авторът получи подаръци от своите колеги от клуб “Лвовци”, букет от заместник-кмета на район Красно село Веселин Кирев, където също предстои представяне на романа и раздаде много автографи на почитатели.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!