Последни Новини

Камарата на архитектите в България и Университета за архитектура, строителство и геодезия честват юбилейни годишнини

Изследователят Павел Серафимов разкри влиянието на тракийската цивилизация върху древните култури на Европа и света
октомври 23, 2022
Националната школа по архитектура и строителна реставрация в Брацигово с национален принос в обучението на кадри
октомври 25, 2022
Покажи всички

Камарата на архитектите в България и Университета за архитектура, строителство и геодезия честват юбилейни годишнини

По този повод представят изложба „Брациговска архитектурно строителна школа“ с автор арх.Десислава Димитрова

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Камарата архитектите в България изпълва своите 85 години от своето създаване. Инженерно-архитектната камара е учредена на 7 октомври 1937 г. с Наредба – закон на правителството. След вливане в Научно-технически съюз през 1949 г., Камарата на архитектитет в България се възстановява през 1991 година. През 2003 г. Народното събрание приема специален Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, с който се учредява Камара на архитектите, която приема наименованието на камарата от 1991 година. Това споделя арх. Десислава Димитрова от Камарата на архитектите в България – РК Софийска област.
Тя припомня, че Университетът по архитектура, строителство и геодезия е основан през 1942 г. като Висше техническо училище, което по-късно през 1945 г., се превръща в Държавна политехника. През 1953 г. се отделя като Инженерно-строителен институт, който през 1963 г. е преименуван на Висш инженерно-строителен институт, а през 1977 г. на Висш институт по архитектура и строителство. През 1990 г. ВИАС е преименуван на Университет по архитектура, строителство и геодезия по решение на Общото събрание на ВИАС, а на 21 юли 1995 г. официално е преобразуван в университет с решение на Народното събрание. На 15 ноември 2001 г. получава институционална акредитация сега празнува своя 80 годише юбилей.
По повод юбилейните годишнини се орагинизира и обща изложба на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия София област на тема: „Брациговска архитектурно строителна школа“ с автор арх.Десислава Димитрова и Архитектурен факултет на УАСГ – катедри „Обществени сгради“, „История и теория на архитектурата“, „Технология на архитектурата“.
“Сградите представени в експозицията с чертежи на проф.арх.Пейо Бербенлиев, които са издадени в книгата му „Брациговските майстори строители“ през 1963 г. и снимки на сградите днес, направени от арх.Десисла Димитрова. Тава са Историческият музей в Карлово, Църквата „Свети Никола“ в Карлово, Църквата „Света Марина“ в Пловдив, Църквата „Света Богородица“ в Пазарджик, Църквата „Свети Свети Петър и Павел“ в Сопот, Църквата „Света Богородица“ в Калофер, Дамовата къща в Брацигово,Ликомановата къща в Брацигово, Църквата „Свети Йоан Предтеча“ и камбанарията в Брацигово, която е най-високата православна свободностояща камбанария на Балканския полуостров”, информира арх.Димитрова.
„Мостове на градежи“ е фотографска изложба на „Нашия дом е България“ с куратор арх. Пламен Мирянов. Ще бъде официално представена и реализацията на проекта за озеленявае на галерията на втория етаж в УАСГ. Арт инсталацията, която създадоха специално за пространството на УАСГ вдъхва нов живот на пространството.
“Тя ще ви докосне до цветни и приказни сюжети и ще ви потопи в един модерен „Зелен Свят“.
Призвание за екипа е иновативно да интегрира зеленина в класически и традиционни интериори и неусетно да създава игриви природни и органични форми, напомнящи за живота навън. Те създават спокойствие и уединение със скандинавски мъх, стабилизирана и естествена растителност. Убедени са, че растителността дава сила за живот и изпълва сетивата на всеки един от нас.
През последните години развиват нова тенденция – „прокрадваща се зеленина в градския начин на живот“. Създават авангардни декорации, живи стени, зелени преградни панели и „вечни“ бонсаи. Всеки техен проект носи своя собствена душа, идея и смисъл!
Събитията са планирани за 27 октомври 2022 г. в централното атриумно пространство на УАСГ в София”, коментира арх.Десислава Димитрова.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!