Последни Новини

​​​​​Психотерапевтът Адриан Аврамов от Велико Търново: Младежи масово поръчват химически съставки по интернет и си приготвят бонбони опиати

Младо семейство заряза застрахователна кариера и се посвети на фермерство и чиста храна
октомври 11, 2022
Изследователят Павел Серафимов разкри влиянието на тракийската цивилизация върху древните култури на Европа и света
октомври 23, 2022
Покажи всички

​​​​​Психотерапевтът Адриан Аврамов от Велико Търново: Младежи масово поръчват химически съставки по интернет и си приготвят бонбони опиати

Специалистът работи в Терапевтичен център „Св. Илия“ по високопрагова програма за лечение на зависимост от алкохол, наркотични вещества, хазарт, хранителни разстройства

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Все повече млади хора напоследък се оказват с тежки зависимости към алкохол, наркотици, хазарт. Младежи масово поръчват химически съставки по интернет и си приготвят бонбони опиати, които водят до бърз еуфоричен ефект, но и до пристрастяване. Ученици се поддават на прекомерна употреба на енергийни напитки и пушат наргилета, а ефектът е като при прием на хашиш и марихуана. В повечето от случаите голяма вина имат родителите, които подпомагат процеса на пристрастяване като отохно дават пари на децата си и дори лично им доставят вредните субстанции. Такива тревожни факти споделя Адриан Аврамов, който е клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново.
Кабинетът на специалиста в старата столица е част от Терапевтичен център „Св. Илия“ в Габрово, който е разкрит от Фондация „Общност в помощ на зависимите“. Центърът предоставя високопрагова програма за лечение на зависимост от алкохол, наркотични вещества, хазарт, хранителни разстройства. Програмата е резидентна, дългосрочна и прилага световно признат и доказан психосоциален терапевтичен модел за рехабилитация и ресоциализация на зависими.
“Като клиничен терапевт съм част от екипа на Центъра и от вторник до събота работя там заедно с още двама психолози, медицинска сестра, психиатър. В общността в момента има 27 мъже и жени с различни зависимости. Възрастовата граница е от 20 до 43 години. Най-често настанените са с по две и дори три зависимости. Най-често пристрастяванията са към психоактивни вещества, хазарт и алкохол. На терапия е и момиче с хранително разтройство в булемичен стадий”, обяснява Аврамов.
Той споделя, че пациентите от различни краища на България и сред тях има и доста търновци. Настанени са в бивша почивна база, където са под строг режим. Пребиваващите в общността спазват определен ежедневен ред от ставането сутрин в 8 часа до лягането вечерта в 23,30 часа. Пълният стадий на програмата е 9 месеца. След това преминават за 6 месеца в Дневен център като целта е тяхната социализация. Някои от реципиентите живеят на квартира с излекувани, които изпълняват ролята на консултанти като помагат на терапевтите, водят и занимания по групи за споделяне.
Инициативата е частна, но се осъществява с помощта на Община Габрово и дарители.
“Извън заниманията в общността, нашите резиденти се включват в различни общински инициативи като вид трудотерапия. Помагат на самотни хора по селата, почистват градски и гробищни паркове и паметници на културата, боядисват спирки”, казва Адриян Аврамов.
По думите му практиката показва, че при всички резиденти, които са стигнали до определени зависимости, причината е семейната среда. Спациалистът разказва, че има четирима пациенти, които са правили опити за самоубийство. Някои са със страховити рани по телата. Белезите са в следствие на самонаранявания в състояние на психоза под въздействието на модерните дизайнерски опиати-бонбони, пико, кристали.
“В следствие на дрогата развиват паранои, чуват гласове, започват да халюцинират и посягат на себе си. Раните са дълбоки и изразени, а прорезите са правени с бръснарски ножчета, парчета стъкло, ножове по целите тела, по крайниците. Голяма част от пациентите в следствие на употреба и злоупотреба с алкохол и наркотици отключват тежки психиатрични заболявания. Диагнозите са изключително сериозни като параноидна шизофрения, биполярни разтройства, психози. Болшинството са хероинозависими и в началото след настаняването им в общността изпадат в кризи, в алкохолни дилириуми и заради това им се предписва и медикаментозна терапия. Те са и изключително манипулативни и добре имитират заболявания и симптоми като очакват, че ще получат диазепин и други силни лекарства, но реално не им се получава”, разказва Аврамов.
Психотерапевтът обяснява още, че причина за хранителните разтройства са драстични продължителни диети, както и ако заболелите са търпели подигравки от близки и познати за външния им вид. Често до такова вманиечаване се стига и при посещения на фитнес залите, където треньорите налагат строги хранителни режими и заставят трениращите непрекъснато да следят калориите.
“И при случаите с хранителни разтройства има самонаранявания, но те са предимно прорезни, по-повърхностни и бутафорни. Това е знак от самия човек, че иска да привлече вниманието на околните. По този начин показва, че има проблем и се нуждае да бъде спасен, защото усеща, че сам не може да се справи. Не успява да овладее този компулсивен глад и след като приеме голямо количество храна, изпитва безсилие и душевно терзание като започва да се самонаранява и да наказва тялото си. Заради това тези пациенти се отделят от групата, за да не виждат храна, защото изпадат в паника. Хранят се в точно определен час като им се дава конкретно количество храна. Паралелно с това се подлагат на групова терапия, както и на индивидуални сесии. Излизането от това състояние обаче става трудно”, предупреждава Адриан Аврамов.
Той допълва, че много често хранителните разтройства са повърхностното заболяване и са индикация за наличие на дълбока патология-гранично личностно разтройство /б.а.бордърлайн/. Проблемът е на дълбоко подсъзнателно ниво от прекомерен стрес, несподелена любов, професионална неудовлетвореност и др. Затова в някои случаи се налага да се прилага и медикаментозна терапия.
“В момента се наблюдава зачестяване на употребата на психоактивните вещества и т.нар.бонбони, които пристрастените сами си ги приготвят по мазета и тавани. Това е синтетика, ефектът е много бърз, но краткотраен и води до прекомерна употреба. В разговорите, зависимите казват, че изпадат в психози, влизат в друг свят и други измерения, усещат еуфория и прилив на голяма енергия. Употребата на бонбоните опиати е масова, защото този вид дрога не е толкова скъпа-40-50 лева. В този случай има затворен цикъл, зависимите сами си произвеждат опиатите, разпространяват ги и ги употребяват. За приготвянето им използват химически съставки, които си набавят безпрепятствено по интернет. Вече има случаи такива наркозависими да прибягват до обири и въоръжени грабежи, за да си набавят нужните финансови средства”, разкрива Аврамов.
Според него тревожен факт е масовата употреба от подрастващи на енергийни напитки, които също превъзбуждат психиката. Няма закон в България, който да ограничи и дори да забрани употребата на енергийни напитки от лица под 18 години. Младежите ги пият като сокчета и стават изключително невротични, избухливи и също развиват зависимости.
“Освен това нито родителите, нито властите обръщат внимание и на т.нар. Нергиле барове, които се посещават предимно от млади хора. Пушат наргилета, а те са на принципа на марихуаната и хашиша”, изтъква психотерапевтът.
Аврамов разказва драматични случаи, с които се сблъсква ежедневно.
В момента работи с 30-годишен пациент, който на 10-годишна възраст е претърпял сексуално насилие от роднина. Родителите не са реагирали адекватно, заявявали са му, че не му вярват и го съветвали да мълчи, защото роднината е влиятелна и известна личност с власт и протекции. Системното насилие обаче нанесло на момчето много сериозна травма довела до ниска самооценка, проблем в комуникацията с жените, а с мъжете се държи нападателно.
Адриан Аврамов казва, че терапиите, които се прилагат при лечението на пациентите със зависимости дават много добри резултати, но процесът е продължителен и труден. Свидетелство за това са консултантите, които са били зависими, но са преминали през целия курс на лечение, чисти са и вече работят в екип с терапевтите.
“След като влязат в общността зависимите преживяват най-силните кризи през третия, петия и седмия месец и това са преломните периоди по време на терапията. Преминават през различни състояния-депресия, тъга, носталгия по близки, деца, дом. Правим всичко възможно да ги задържим, но те не пребивават в затвор и понякога си тръгват. Правят опити за бягство от базата. Зависимият реши ли да направи нещо, когато е под импулс, трудно може да му се противодейства, въпреки че са им прибрани телефоните, парите, личните карти. Около центъра често се навъртат пласьори, но звъним на телефон 112, имаме и СОД, които веднага реагират”, споделя Аврамов.
Клиничният терапевт не крие, че за съжаление за това помагат и близките.
“Подробно им разясняваме състоянието на пациента. Казват, че разбират и ни подкрепят, а след десет минути като се срещнат със зависимия, забравят какво сме говорили и си го прибират в болната среда. А е казано: „Не можеш да се излекуваш в среда, в която си се разболял“. В крайна сметка така родителите подкрепят проблема. Преди седмица приехме нов пациент, който заради пристрастеността си към хазарта и дрогата, обрал дома на сестра си, за да си набави пари. Но въпреки това само след 4 дни тя дойде и си го прибра. При събеседването с него се разбра, че той не осъзнава стореното като кражба, а заявява че само е вземал вещите и ги е заложил срещу пари”, споделя Аврамов.
Всеки месец на 15-то число настанените в Центъра имат право на телефонен разговор, а в края на месеца се организират и родителски срещи.
“Именно тогава като се срещнат родители и зависими се получава срив. Близките лесно се поддават на манипулациите на зависимите и ги отвеждат, въпреки че им е обяснено, че пациентите трябва да се откъснат изцяло от средата. Имаме дори случаи, при които приемаме млади хора с изключително тежки зависимости, а майките още на следващия ден започват да звънят и да питат: „Добра ли е храната? Топло ли му е на детето ми? Има ли нужда от нещо? Да изпратя ли колет?“. Оказва се, че така не са се грижили за децата си, докато са израствали, а са подкрепяли зависимостите им като са им давали пари, за да ходят до дилърите и дори самите майки и бащи са им носили в къщи дрога, което е безумие”, посочва психотерапевтът.
Аврамов се е сблъскал с невероятни драми. Млад мъж в продължение на три години заблуждавал родителите си, че работи на бензиностанция. Набавил си униформа, която обличал всяка сутрин и вечер като симулирал, че отива и се връща от работа, а реално по цял ден се дрогирал и шляел. У дома казвал, че шефът му бави и не плаща заплати. Родителите му давали пари, с които си набавял дрога и алкохол. Друг младеж пък четири години лъгал близките си, че следва във великотърновския университет, а финансите, които му изпращали, харчел за пороците си.
“И такива „загрижени“ родители си прибират синовете и дъщерите още в началото на терапията, а след известно време се обаждат с молба да ги връщаме. Тогава целият процес на лечение започва отначало. Заради това се налага да работим и с родителите на зависимите лица”, категоричен е Адриан Аврамов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!