Последни Новини

Нощна стража от легионери с факли ще охранява римски кораб край Свищов

Млад мидик специализира при най-добрите травматолози в Австрия
октомври 6, 2022
Младо семейство заряза застрахователна кариера и се посвети на фермерство и чиста храна
октомври 11, 2022
Покажи всички

Нощна стража от легионери с факли ще охранява римски кораб край Свищов

Античният град Нове посреща реплика на древния плавателен съд ОТ IV век “DANUVINA ALACRIS”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Реплика на римски кораб, тип лусория, ще акостира на Пристанище Свищов в събота в 13:00 часа. Международният екип от гребци ще бъде официално приветстван от представители на Община Свищов, СА „Д. А. Ценов“ и реенактори от най-старата група за антични възстановки в България „Легио Прима Италика“. На порта в крайдунавския град ще бъде строен Първи италийски легион, а сред посрещачите ще са и представители на община Свищов и на Стопанската академия „Д. А. Ценов“.
Организаторите са предвидили от 13.15 до 14.00 часа свободни посещения на граждани и снимки на борда на кораба. Според програмата от 14.15 до 15.00 часа ще има представяне на античен град Нове от екскурзовод в Посетителския център, а от 15.00-15.40 часа-посещение на археологически разкопки, северно от Посетителския център и на Принципията на древноримския град.
За времето от 15.40 до 16.40 часа е организирана дегустация от екипажа на кораба на регионални вина и дунавска риба в Рибен ресторант „Паметниците“. От 16.45 до 17.00 часа е планирано посещение на стадион „Академик“ на полувремето на мач на ОФК „Академик“ с представяне на гостуващата група пред публиката. От 22.00-06.00 часа нощна стража от Първи италийски легион ще застане на пост и ще охранява кораба. легионерите ще бдят с пламтящи факли в района на понтон 1, порт Свищов.
Събитието е част от 3-месечен свързващ круиз по река Дунав по проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ („Жив Дунавски лимес“), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Българските партньори по проекта са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Националният туристически клъстер „Български пътеводител“ и Центърът за интерпретиране на наследството.
Римската лусория носи името „Danuvina Alacris” („Живият Дунав“) и е изградена в рамките на последните две години от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия). Дълга е 18 м и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники.
Пътешествието на лусорията започна през юли 2022 г. в гр. Инголщадт (Германия) и ще завърши в края на октомври в Румъния. Проектът съчетава римската история по бреговете на Дунав със самия Дунав, който е бил основен свързващ път през цялата Римска античност; сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реконструкция на късноримски дунавски патрулен кораб, чието плаване по Дунав свързва всички партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепя устойчивия културно-исторически туризъм.
В седмия и най-дълъг етап от круиза от Сърбия през Видин до Белене с над 600 км. на греблата на лусорията, взе участие и единственият до този момент българин проф. д-р Стоян Проданов, основател на римския реенактмънт в страната, почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов и ръководител на финансовата катедра в СА „Д. А. Ценов“. На територията на античния град Нове в съботния следобед новият 17-членен екипаж на лусорията, включващ гребци от 6 държави, ще разгледа експозицията на Посетителския център, археологически разкопки и Принципията на римския легионен лагер. Вечерната програма, организирана от Съвет по туризъм-Свищов, включва представяне на участниците в проекта на градския стадион в рамките на футболен мач на трета лига на „Академик“ – Свищов, кулинарни дегустации и нощна стража с факли на акостиралия на километър 554 на река Дунав римски кораб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!