Последни Новини

Кораб от Римската империя стартира Седмия сръбско-български гребен етап по проекта Danuvina Alacris

Дали можем да управляваме кризи при тежки ситуации?
септември 24, 2022
​​​​​Гребец, щангист и изкусен фотограф е начело на УНГ-отделението в болницата в Горна Оряховица
октомври 4, 2022
Покажи всички

Кораб от Римската империя стартира Седмия сръбско-български гребен етап по проекта Danuvina Alacris

На борда е  основателят на римския реанактмънт в нашата страна проф. д-р Стоян Проданов, почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов и ръководител на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Римската лусория „Danuvina Alacris“ (Живият Дунав) стартира своя седми и най-дълъг гребен етап по река Дунав от сръбското селище Рам през Видин до Свищов. Основната група гребци са от Австрия и Германия, както и по един представител на Австралия, Италия, Унгария, Румъния и България. Единственият българин в това най-мащабно за 2022 г. приключение по лимеса на река Дунав е основателят на римския реанактмънт в нашата страна проф. д-р Стоян Проданов, почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов и ръководител на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“.
Крайна спирка на етапа е Свищов с античния град Нове и военния лагер на Първи италийски легион, където от 2008 год. се провежда най-мащабния в страната фестивал на античното културно наследство „Орел на Дунава“.
Корабът е реплика на римска лусория от IV в., изграждана през последните 2 години от екип от специалисти и доброволци по проект Living Danube Limes. Партньор на проекта по Interreg Danube Transnational Programme от бълогарска страна е Националният туристически клъстер (НТК) „Българският пътеводител“. Методът, по който е построена, е максимално близък до използвания от римляните-корабостроители. Дълга е 18 м., широка е 2,8 метра, с дървесина от дъб и смърч. Украсяването ѝ също е имитация по открити артефакти и останки, като на на щитовете символично е изобразена Богинята на победата и успеха Виктория. Екипажът от гребци е 20 души, които могат да развия максимална скорост от 13 км./час.
Освещаването и първото потапяне във вода са извършени в Инголщат, Германия, откъдето заедно с „римските“ си гребци корабът на 16 юли поема по своето 2500-километрово приключение към Черно море. Пресечени са вече многобройни спирки в Германия, Австрия, Словакия, Унгария и Сърбия. Началото на настоящия сръбско-български двуседмичен етап от 25 септември до 9 октомври е селището Рам до археологическия парк Виминакиум – столицата на римската провинция Горна Мизия. На всеки етап се заменя екипажа, като селекцията е по строги правила и одобрение измежду стотици кандидати от цял свят. Пътешествието на плавателния съд преминава през 8 държави, чиито територии преди 2 хилядолетия години са принадлежали на Римската империя. Плаването е три месеца и половина и следва да завърши през ноември  в съседна Румъния.
По българския участък на реката, на 1 и 2 октомври римския кораб ще акостира във Видин (Бонония), на 8 и 9 октомври в Свищов (Нове), а на 13 октомври в Силистра (Дуросторум). На местата, където акостира корабът, се провеждат антични фестивали и се правят исторически възстановки от епохата на Римската империя. Лусорията ще акостира на българския бряг в 12 селища и градове, както следва: 30 септември Ново село, 1-2 октомври Видин, 2 октомври Арчар, 3 октомври Лом, 4 октомври Козлодуй, 5 октомври Оряхово, 6 октомври Байкал, 7 октомври Никопол, 8 октомври Свищов, 9-10 октомври Русе, 11 октомври Тутракан и 12 октомври Силистра. При Свищов на борда на лусорията местата на гребците ще се заемат от нов екипаж за началото на осмия етап от плаването. Последните три етапа от прехода по река Дунав от Сърбия през България и Румъния следват древния римски придунавски път Via Istrum.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!