Последни Новини

Инж. Илия Илиев, бивш зам.министър на транспорта и съобщенията: Трябва да развием качествена транспортна услуга „От врата до врата“

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Предизвикателство е участието на професионалните колежи във формирането на работната сила на страната
септември 4, 2022
Имунологът доц.Велислава Терзиева съветва как да се грижим за хармонична имунна система
септември 10, 2022
Покажи всички

Инж. Илия Илиев, бивш зам.министър на транспорта и съобщенията: Трябва да развием качествена транспортна услуга „От врата до врата“

От три години експертът живее със семейството си в еленското село Марян, но продължава да е свързан с проблематиката на транспортната мрежа в страната

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Продължава подготовката на проекти за модернизиране на железопътната инфраструктура. В момента се провежда процедура за избор на изпълнител за предпроектно проучване и проектиране на три важни железопътни възела – Горна Оряховица, Русе и Варна. Част от това е и обследване и на жп линията Горна Оряховица-Елена, което означава възстановяване на тази железопътна връзка. Вече са отворени цените и вероятно още през септември ще има избран изпълнител или изпълнители. Това сподели инж.Илия Илиев, бивш зам.министър на транспорта в коалиционното правителство по повод дискусиите напоследък за състоянието на железопътния транспорт у нас.
Инж. Илиев е експерт и в продължение на над 30 години е бил начело на собствена голяма компания за проектиране на транспортна инфраструктура. Когато бил назначен за зам. министър, прехвърлил управлението на фирмата на най-подготвения колега. Инж.Илиев бе за кратко в Министерството на транспорта.
През годините компанията му „Трансгео“ е участвала в редица проекти за изграждане на жп инфраструктурни обекти. Дружеството е проектирало изгpaдeнитe c eвpoпeйcĸo финaнcиpaнe oбeĸти – интepмoдaлeн тepминaл Πлoвдив, жп yчacтъĸ Xapмaнли – Cвилeнгpaд/гpъцĸa гpaницa, жп yчacтъĸ Cтaмбoлийcĸи – Πлoвдив, както и жп участъка Eлин Πeлин – Иxтимaн и други.
От три години живее със семейството си в еленското село Марян, но продължава да е свързан с проблематиката на транспортната мрежа в страната.
По думите му на някои участъци по протежението на трите големи жп възела предстои само обновяване на инфраструктурата, а на други ще се прави пълна реконструкция.
„Проектните решения ще осигурят достъп до бъдещите интермодални терминали в Горна Оряховица и Русе. Във Варна и Русе се предвиждат подобряване на железопътните връзки с пристанищната инфраструктура“, казва инж. Илия Илиев.
Той е категоричен, че това е стъпка напред, въпреки че има забавяне.
„В началото на годината предвиждахме процедурата да бъде задвижена до края на март, началото на април, но тя бе обявена по-късно по ред административни причини. Крайният резултат цели да бъдат подготвени технически проекти с количествени сметки и строителни разрешения въз основа, на които ще бъдат обявени търгове за строителство. И това е продължение на решенията на коалиционното правителство строителство да се възлага само при подготвени проекти с ясни количества за изпълнение“, сподели още инж. Илия Илиев.
Той допълни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидена по-голямата сума за подвижен състав. Извършено е предварително пазарно проучване, но има забавяне на подготовката на тръжните процедури, заради нестабилната политическа обстановка и постоянни рокади в БДЖ. Заявено е, Министерството на транспорта и съобщенията ще бъде бенефициент.
“Идеята е новозакупените влакове да се дават на този, който спечели поръчката за държавна обществена услуга. Независимо, че много хора, казват: „Нямаме добра инфраструктура, а говорите за нови влакове“, смятам, че правилно се инвестира в нов подвижен състав. Дори и новите влакове да се движат с по-ниски скорости, пътниците трябва да се чувстват комфортно и да има сигурност за здравето и живота им“, коментира инж. Илиев.
Той сподели още, че се дискутира и темата дали да има сливане на БДЖ пътнически и БДЖ товарни превози в една мегакомпания.
“Това според мен е прибързано и необмислено решение. Тази идея в момента се ревизира и предполагам, че процедурата ще бъде спряна на този етап. БДЖ трябва да има конкурент, което означава, че когато се пусне новата поръчка тя трябва да е открита и да се допусне и друг превозвач. Само с конкуренция ще се роди качество“, категоричен е инж. Илиев.
Той информира, че в Националния план за възстановяване и устойчивост за Северна България са заложени и два по-големи проекта с бенифициент НКЖИ. Единият е Изграждане на интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България – Русе, а другият – Цифровизация по широкообхватната TEN-T мрежа чрез внедряване на ERTMS, ниво 2 в железопътен участък Русе – Каспичан.
Според инж. Илиев Северна България е приоритетна за инвестиции в железопътната инфраструктура, защото е била изолирана от инвестиции през предходните два програмни периода.
„В регламента за разширение на TNT-мрежата бе заложено и изграждане на високоскоростна железопътна линия в България по предложено от мен направление София-Букурещ/Варна, както и София-Солун-Атина. Подготвят се задания за предварителни проучвания на такава високоскоростна линия. Определено ще има и търг за строителство на участък от жп линията София-Видин по механизъм „Свързана Европа“ за скорост 160 км/ч.
„Трябва да стигнем качествена услуга и дори в малко по-дългосрочен план у нас да се предлага транспортно обслужване „От врата до врата“. Това означава развитие не само на жп транспорта, но и на автомобилния“, посочва инж.Илия Илиев.
Есктранспортният зам.-министър дава пример с човек, който живее в еленско село и трябва да стигне до София.
„Ако се обърне малко повече внимание на обществения транспорт нищо не пречи пътникът да се придвижи с единен билет. Той да включва превоз с автомобил или бус, който се движи в определен график от даденото населено място до съответната жп гара, а с влак да стигне до София, а там също с кола или бус пътуващият да се прибере на конкретен адрес. По този начин ще се спестява 3-4 часа напрегнато шофиране. Освен това е недопустимо на дълги разстояния като София-Варна да се субсидират автобусите. Приоритетът по това трасе трябва да е влакът и държавата ще подпомага този вид транспорт. Ако някой превозвач реши да вози пътници по въпросния маршрут ще може, но цената на билета вече ще е друга. Автомобилните превози трябва да бъдат субсидирани единствено до райони, които не са обезпечени с друг вид транспорт“, коментира инж.Илия Илиев.
Той възнамерявал в областта на железопътната инфраструктура да се ускорят обществените поръчки и те да стартират още в края на март, а не както сега през лятото.
„Това бих го направил, ако ми беше дадена възможност. Моите стремежи бяха да бъдат заложени обективни критерии при оценка на офертите, когато става въпрос за обществени поръчки. До скоро практиката наблягаше на техническата оценка и след това се гледаше цената. Техническата оценка обаче имаше прекалено много субективни критерии и тогава пак „нашите“ фирми при висока техническа оценка печелеха като цената нямаше голямо значение. В момента се посочва единствено цената като критерий. Това също е залитане в грешна посока“, разкрива инж.Илия Илиев.
Той е категоричен, че трябва да се поощряват фирмите, които са добри данъкоплатци, инвестират в човешкия ресурс, механизация и нови технологии като се залагат и такива критерии. „Ако кандидат за обществена поръчка наистина е инвестирал в специалисти още от студентската скамейка, тя заслужава подкрепа от държавата, както и да получи максимален брой точки. Фирма, която може да си „напазарува“ специалисти и дори да си внесе от чужбина такива, но само заради конкретната поръчка, трябва да получи най-ниска оценка. По този начин ще се даде възможност, този който инвестира в хора и технологии да бъде оценен правилно и да има стимул да работи.
“Регулаторният орган трябва да е независим. В случая Изпълнителна Агенция Железопътна администрация е този регулаторен орган за железниците у нас, а реално тя е в състава на Министерството на транспорта и съобщенията. Това означава, че министърът има право с лекота да освобождава и да назначава нов изпълнителен директор“, подчертава инж.Илиев.
Специалистът уточни, че още през януари тази година е бил подготвен проектозакон за изменение на Закона за железопътния транспорт.
„След като бях освободен обаче определени хора забавиха процедурите, а тези промени трябваше да са влезли в сила в средата на годината. През последната година имах възможност да се докосна до много политически партии…разочарован съм от всички! Недопустимо е всеки, който застане начело на държавна структура да счита, че до този момент нищо хубаво не е направено. Например не може да се обещава, че ще се изградят три тунела, пет моста за три-четири години. Това не е реалистично и който разбира от инвестиционни процеси, знае, че това няма как да стане, но хората понякога вярват сляпо“, предупреждава инж.Илия Илиев.
Инж. Илиев е убеден, че трябва да се провежда дългосрочна политика при изграждане на съвременна транспортна инфраструктура, която да е предпоставка за качествена услуга при движението на пътници и товари от „врата до врата“. Експертът изброява основни приоритети за реализирането на тази цел.
“Трябва да бъде ускорено развитие на екологичния транспорт, изразяващо се в приемане на законови промени, които да подпомогнат повишаване на дела на железопътния транспорт при превоз на товари и пътници. Изграждането на техническа инфраструктура за електромобили на територията на България. Необходима е държавна помощ при изграждане и модернизиране на интермодални терминали. Създаване на единна информационна система за всички видове транспорт, включително възможности за закупуване на единен документ за превоз на пътници и товари от „врата до врата“.
Осигуряване на привлекателни условия-високо възнаграждение и съвременни условия на труд на работещите в сектора, което да доведе до засилен интерес към образованието, осигуряващо кадри за транспорта”, подчертава инж.Илия Илиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!