Последни Новини

Макет на Средновековен Царевец впечатли десетки туристи във Велико Търново

Иво Иванов, председател на Общински съвет Монтана и член на Управителния съвет на НАПОС-РБ Кризите са неизбежни, но заедно можем по-добре да се справим
август 12, 2022
Навършват се 60 години от първото издание на книгата „Брациговските майстори- строители“
август 29, 2022
Покажи всички

Макет на Средновековен Царевец впечатли десетки туристи във Велико Търново

Композицията, която ще е отлята от бронз, все още е в работен вариант

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Макет на Средновековен Царевец с внушителните размери от 3,20 м./1,70 м. ще бъде поставен на входа на историческата крепост във Велико Търново. Инициаторите на проекта на 18 август представиха пред кмета Даниел Панов разширения и обогатен първоначален вариант. Макар и все още в съвсем работен вид, преди да бъде отлята от бронз, атрактивната композиция прикова погледите на десетки туристи пред крепостта, които я разглеждаха с интерес и дори се снимаха пред нея.
Идеята е на Ротари клуб – Велико Търново, но през последния месец за нейната реализация освен ротарианците усилия обединяват Общината в духовната и историческа столица на България, Зонта клуб, мъжкият Лайънс клуб – Велико Търново, дамите от Лайънс клуб – Царевец и членовете на смесения Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси, които осигуряват общото финансиране.
Макетът е изработен от великотърновския скулптор Денислав Сираков, а автор на възстановката е арх. Пламен Цанев. Първоначалната идея беше той да пресъздава дворцовия и патриаршеския комплекс от времето на Асеневци. По време на първото обсъждане Даниел Панов предложи композицията да стане по-голяма, като в нея бъдат включени и всички останали обекти от Средновековния Царевец – улици, църкви, крепостни стени, порти, площади и др. Разширеният проект днес беше одобрен от кмета.
Средновековният Царевец ще бъде отлят от бронз върху специален постамент от гранит. Специално осветление от вътрешността на сградите ще подсилва ефекта в тъмните часове на деня и през нощта.
Една от най-важните цели на проекта е, че той ще бъде предназначен и за незрящи хора, които с опипване и чрез надписи на Брайлова азбука ще могат да „видят“ Царевец. Идеята беше приета с въодушевление от членовете на общинската организация на незрящите, които първи се запознаха с нея преди месец.
Хората с увреждания, а и всички останали туристи, ще могат със специален QR код да слушат аудиогид, който ще разказва за славната история на Средновековния Търновград от времето на цар Иван Асен II .
Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква, както и части от крепостта Трапезица.
Туристи от всички възрасти, които днес бяха решили да посетят Царевец и проявиха голям интерес към макета, разпитваха за разположението на сградите, а много от тях заявиха, че ще се върнат специално във Велико Търново, за да разгледат новата атракция, когато тя бъде показана в целия й блясък.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!