Последни Новини

Сериозен интерес предизвика срещата „Варна – люлка на халколитната култура“ на издателство “Атеа”

Издателство “Атеа” организира състезание под надслов „Любими детски герои и животни“
август 4, 2022
Иво Иванов, председател на Общински съвет Монтана и член на Управителния съвет на НАПОС-РБ Кризите са неизбежни, но заедно можем по-добре да се справим
август 12, 2022
Покажи всички

Сериозен интерес предизвика срещата „Варна – люлка на халколитната култура“ на издателство “Атеа”

При пълна зала на Концертно студио на Радио Варна премина събитието на издателство „Атеа“ на тема: „Варна – люлка на халколитната култура, траки и пратраки в Източните Балкани“, част от Алея на книгата. Почитатели на д-р Светлозар Попов и запалени от най- древната ни история с интерес се запознаха с акценти от статиите за юбилейния сборник, посветени на 50 години от откриването на халколитния некропол Варна I, променил представите на човечеството за най-ранната история на цивилизования свят. Изследванията на д-р Попов за халколитната цивилизация с център Варна са от години, като през м.г. издателството пусна на книжния пазар книгата му „Траки и пратраки в Източните Балкани“.

Срещата откри издателят Делян Илиев, който посочи, че издателството си сътрудничи с автори, чиито трудове се характеризират оригиналност и представят нови, и непознати факти от нашата история, плод на дългогодишна изследователска работа.

„В техните разработки често са представяни революционни тези, малко известни факти, систематизирани открития на чуждестранни учени и историци, или на забравени български изследователи, с което българската историческа наука попълва своите празнини. Такива са Александър Мошев, Павел Серафимов, д-р Светлозар Попов. Те имат огромни читателски аудитории и книгите им се радват на голям интерес“, подчерта още Делян Илиев.

Няколко думи своя съмишленик и съучредител на сдружението д-р Попов каза и Яне Янев, вицепрезидент на ВСУ „Черноризец Храбър“ и Сдружение „Варненски некропол I“.

“ Спомняте си, че след промените след 89-та година се получи една лавина от книги, които дават един различен поглед към българската история. Към 99-та всичко беше излязло; бях изчел всичко и в този момент на пазара се появи книгата „Авитохол Ирник – начало на българската държавност“. Изключително приятна изненада, защото тогава, това, което ме впечатли в стила на д-р Попов, беше специфичния начин по който разказва историята – увлекателен, интересен, полемичен. И видимо освободен от ограниченията, които си самоналагат българските историци и автоцензурата, и начина по който се пише и изследва българската история. Свободата на мисълта, широкото енциклопедично познаване на фактите, беше изключително впечатляващо и оттогава насетне, буквално както масовата публика чака следващия роман на Реймънд Чандлър или Дан Браун, аз също чакам следващата книга, която ще ни поднесе д-р Попов! Защото наистина неговите книги са едно изключително духовно богатство и с последната книга той прави една прекрасна разходка по древния свят. С мита за великите кабили ние се разхождаме от Добруджа до Самотраки, до Кабиле, Севтополис, стигаме до Варна и това е една прекрасна разходка в древността, наситена с много информация, уникални прозрения на автора, които вярвам, че ще заразят и вас, и на един дъх ще изчетете книгата. Той ме изненада изключително и с включването на генеалогичното дърво на произхода на балканските народи. Това е много специфична и тежка материя, но той я поднася увлекателно. Голямо удоволствие за мен, е че ние станахме съмишленици и съучредители на сдружението „Варненски некропол“ и наша обща гордост е, че миналата година успяхме с усилията на сдружението и с варненските археолози да възстановим след 30-годишно прекъсване разкопките на халколитен некропол 1.“
Д-р Светозар Попов отново припомни за постиженията на халколитната цивилизация – металургията (обработка на злато и мед), корабоплаването, орното земеделие, солодобивът. Той не пропусна да възрази и срещу манипулацията на български и чужди историци и подмяна на фактите, свързани с неглижирането на културата Варна.

Д-р Попов представи карта на късния халколит, която обхваща част от Източните и Централни Балкани, днешната територия на Румъния и стига до река Дон. „Интересното е, че това е старата голяма култура Коджадермен-Гумелница-Караново VI. Културата Варна се отделя от нея в късния халколит, отгоре това е една култура – Болград-Алдени от северната страна на Дунавската делта. Тя е малко известна и изследвана, и възниква по същото време и от същото население, когато възниква Варна. През тази култура влиза металургията, от Голямото Триполие. Повече от 1000 години оттук се изнася метал – чрез метални изделия или слитъци, посочи още Светлозар Попов.

Той обясни, че конят е опитомен от древноямната култура, на границата на 5-то -4-то хилядолетие и по средата на 2-рото хилядолетие хората го обяздват. „Първоначално е бил използван като впрегатно животно, после в тези територии правят първите каруци“. Д-р Попов разказа още за вярванията и божествата, за преминаването от матриархат към патриархат на древните народи от този район, за погребалните ритуали и откритите находки в гробовете, в част от които не били открити останки от хора и според хипотези там ритуално се погребвали божества.

На срещата бе представена и новоизлязлата от печат книга на Павел Серафимов „Неразказаната история на траките”, която представя нови, непознати факти за тракийската цивилизация и влиянието на нашите древни предци върху културите на Древен Рим, Елада, Египет, Хетската империя.
След срещата с д-р Попов присъстващите си избраха книги и получиха автографи от автора, а след това много почитатели имаха възможност да разговарят с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!