Последни Новини

С геофизични методи проучват нов сектор на крепостта Трапезица

Новият труд на Павел Серафимов- Спароток „Неразказаната история на траките“ е хит на книжния пазар
юли 22, 2022
Силва Василева за поезията на Станка Пенчева
юли 25, 2022
Покажи всички

С геофизични методи проучват нов сектор на крепостта Трапезица

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

С геофизични методи стартира проучване на нов сектор на средновековната крепост Трапезица във Велико Търново под ръководството на д-р Стилиян Иванов.
“Изследванията имат предварителен характер. Чрез методите на геофизиката ще се установи евентуалната наличност на градежи. Става дума за обширна тераса между гражданския комплекс пред църква № 3 и съвременната музейна сграда. Това ще покаже целесъобразността за бъдещи мащабни системни проучвания. Този участък никога не е бил изследван. Единственият архитектурен паметник там е църква с пореден номер 18. Възможно е да се установи голям столичен квартал, представително строителство с пореден голям затворен ансамбъл или да се окаже, че това е градският площад”, обяснява археологът доц.Мирко Робов.
Той поясни, че д-р Стилян Иванов ще изследва района с помощта на проводник, по който тече 12 волта прав ток. По закона на Ом ще бъдат направени изчисления за аномалиите по терена, които отчитат наличието или липсата на застрояване.
Общо три сектора ще бъдат проучени тази година на Трапезица. В източната част на хълма ще работи екипът на доц. Мирко Робов. Финансирането, което Министерството на културата му отпусна възлиза на 39 995 лв. Дейността ще започне във втората половина на август и ще се фокусира върху представителен комплекс до Църква № 4, датиран от 40-те години на XIII век.  Един до друг са ситуирани два значими, различни по функционалност и предназначение, затворени ансамбъла.
По думите на доц.Мирко Робов първият е до Църква № 3 с площ от около 3 декара. Той е развит върху две съседни тераси. Непосредствено южно от него се намира друг ансамбъл, който е до Църква № 4. Първият е с характеристика на светски, бил е обитаван  от високопоставено светско лице. Съседният комплекс е с центричен план, характерен за манастирското строителство от този период. Същевременно се и различава по някои ключови елементи от добре проучените столични манастири.
„Това ни кара да считаме, че ансамбълът е свързан с високопоставено лице в църковната йерархия. През настоящия сезон ще бъде разкрита портата, която се очертава като засводен проход с дълбочина над 5 м. и ширина 3,5 м. Идентична е с портата на съседния комплекс, която също е била засводена, а фасадните стени са били богато украсени с керамопластика, както са се декорирали фасадите на търновските църкви. Вътрешността и е била стенописана с композиция от геометрични орнаменти. Надяваме се да открием същото при оформлението на портата на комплекса до Църква №4. Не сме установили източния ограден зид и това също е част от задачите за този сезон“, поясни доц. Мирко Робов.
В южния сектор проучванията се ръководят от доц. Деян Рабовянов. Той също получи финансиране в размер от 39 995лв за работа на терен. Екипът му ще започне в началото на септември с изследване на част от жилищен квартал, който се намира до югозападната порта на Трапезица.
„Кварталът е бил обитаван по време на Второто българско царство и в началото на XV век, когато градът е превзет. Същевременно има данни за дебел културен пласт- останки от ранножелязна епоха и късния халколит“, разясни доц. Рабовянов.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!