Последни Новини
Концерт-спектакъл „Пресътворените песни“ събра стотици зрители пред Стамбол капия във Видин
юли 4, 2022
Депутатът от „Възраждане“ за Великотърновския регион Цвета Галунова: Твърденията, че напускам парламентарната група на „Възраждане“ са спекулации
юли 7, 2022
Покажи всички

Изявен футболист взема изпити с отличие за юрист

Иван Петков работи по сериозно дело за кибер престъпление в Словения и е в анализаторски екип по проект на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /OSCE/

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Успешен човек се става с отговорност, дисциплина, с преследване на целите си. Това е максимата на 25-годишният Иван Петков, който има завидни постижения като футболист и вече гради кариера на юрист.
Младият мъж от дете спортува като цели 20 години е посветил на футбола. Играл е в юношеската формация на „Спартак“-Плевен, след това бил привлечен във футболната академия на „Литекс“ в Ловеч, където може да се влезе само с покана от директорите. Това означава, че играчът трябва да е показал качества и да е забелязан като перспективен. Съвместно с това Иван получил примамливи предложения и от „Лудогорец“, както и от „Черно море“-Варна. Предпочел обаче футболната академия на „Литекс“, където му предложили най-добри професионални условия за развитие на млад футболист. Преминал школата за 4 години и половина. Бил е капитан на всички юношески формации, докато стигне до мъжкия футбол.
„Получих повиквателна от националния юношески футболен отбор на България с треньор Методи Деянов. Участвах в юношеска шампионска лига отново като капитан“, разказва Иван Петков.
След този успех го привлекли за тренировки с мъжкия отбор на „Литекс“ под ръководството на футболната легенда Красимир Балъков, въпреки че все още играел с юношеския отбор. Така дошъл и дебютът за мъжкия отбор на „Литекс“, последвал и период в „Спартак“-Плевен като в професионалния мъжки футбол има около 3 години стаж.
Междувременно Иван завършил средното си образование със специалност „Икономика и мениджмънд“. След проведено мини европейско първенство по футбол в Полша, борбеният младеж бил избран за футболист номер едно на турнира. Получил две предложения за включване в отбори от Италия и Саудитска Арабия, но в такъв изключителен момент, той решил да смени професионалното поприще и поел по пътя на юридическата наука, като отказал двете примамливи оферти.
Носител е на награда от община Плевен за най-проспериращ млад спортист, връчена на официална церемония от тогавашния кмет Найден Зеленогорски и две години подред печели отличия за най-добър млад футболист от Асоциацията на българските футболисти.
Въпреки обещанията за бляскаво бъдеще във футбола, Иван приключил със спортната кариера като решил да направи сериозна стъпка за личностното си развитие и записал да учи „Право“ във Великотърновския университет. Упоритият младеж вече е четвъртокурсник.
Горд е, че е постигнал отличен успех по всички предмети и е освободен от изпити по много от тях. Още като подрастващ е имал амбиция да е сериозен човек със стабилна професия.
„За мен е важно да успея в сфера, в която сам съм изградил име, сам съм се наложил, а не с връзки на родителите ми. Такъв шанс да се развивам ми беше даден в кантората на адвокат Мирослав Евтимов, където съм правен съветник“, разкрива Иван Петков.
Той споделя интересен факт, че не е единственият юрист в кантората занимаващ се със спорт.
„Адвокат Мирослав Евтимов е бил тенисист, адвокат Жанета Пондалова и сега е активен баскетболист и планинар, а адвокатски сътрудник Стелиян Маджаров е бивш съдия по баскетбол“, изброява Иван.
Младият правист допълва, че избрал да учи Право заради добрите възможности за реализация.
„Като личност си поставям доста високи цели, обичам да ги постигам и като спортист съм доказал, че съм успял да реализирам това, към което се стремя. Към юридическата професия ме тласна и силно развитото ми чувство за справедливост“, изтъква Иван Петков.
Възнамерява като се дипломира да практикува като адвокат и да се специализира в областта на Наказателното право, както и в Международното наказателно право.
„Като защитник на правонарушители ще се стремя да направя така, че тези хора да осъзнаят грешката си и да се превъзпитат. Тази сфера на правото ми е много интересна, успявам да вникна в нея, разбирам я. За практикуването на тази професия обаче се изисква не само добра теоритическа и практическа подготовка, но и здрава психика. Обичам предизвикателствата, а спортът ме е калил“, коментира Иван Петков.
Упоритият младеж казва, че е горд, че преподавател по Наказателно право и Международно наказателно право му е бившият главен прокурор Борис Велчев, който е човек с доста сериозни познания.
„Лекциите му са изключително интересни и с лекота постигнах отличен успех. За мен това е много важно, защото след като искам да се развивам в тези сфери на правната наука, държа да имам самочувствието, че съм и много добре подготвен, а дипломата ми е подплатена със знания“, категоричен е Иван Петков.
По думите му Наказателното право е тясно свързано с конкретната личност, защото отговорността е лична.
„Това са човешки съдби и всеки човек има право на защита и справедливостта трябва да възтържествува. Важно е един юрист да притежава лидерски и нравствени качества, да вниква в конкретния казус, за да може да изгради най-правилната стратегия за защита. За мен е важна и работата в колектив, в който да има разбирателство“, обяснява Иван Петков.
Хоби му е приложната психология. В свободното си време обича да чете книги за личностно развитие и да гледа филми на правна тематика с разрешаване на заплетени казуси като способ за трупане на знания и опит.
Спортът продължава да е неделима част от живота му като поддържа форма с фитнес.
„Независимо колко съм натоварен и колко ми е напрегнато ежедневието, за мен е важно да отделя час-два за тренировка.
За да е добър професионалист в дадена сфера, освен знания, здрава психика, упоритост и старание, човек трябва да има и здрав дух и тяло“, убеден е Иван Петков.Щастлив е, че има шанс да практикува в една от най-престижните адвокатски кантори във Велико Търново и София на прависта и политолог Мирослав Евтимов. Там трупа опит в областта на Наказателното и на Данъчното право. Заедно с адвокат Маргарита Махаева работи по много сериозен случай, свързан с кибер сигурност, по който софийската кантора е ангажирана. Делото ще се гледа в Словения, защото на нейна територия са извършени кражби на IP адреси и информационни системи с участие на българи. Случаят все още е на фаза разследване.
Освен това упоритият младеж е включен и в анализаторски екип, който ще работи по мащабен проект, свързан с изследвания, възложени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /OSCE/. Анализите се изготвят по линия на Европол за отделни държави и съдържат данни за мерки, свързани с пране на пари, трафик на хора, наркотици и др.
След като завърши успешно „Право“, младият юрист възнамерява съвместно с работата в кантората, да запише докторантура по Международно наказателно право.
„Голяма гордост за мен ще е да съм и преподавател в университета“, казва Иван Петков.
Той дори вече има научни публикации. Преподавателката му по Реторика проф.Мариета Ботева възложила на студентите да подготвят обвинителна или защитна пледоария по реален казус. Неговата обвинителна реч по конкретното дело била отличена и публикувана в книгата на проф. Ботева „Съдебната аргументация“.
Не крие, че живо се интересува от обществените процеси в държавата и наблюдава развоя на политическите събития.
„Всеки човек трябва да има собствено мнение и позиция и с действията си да влияе за положителното развитие и прогреса на държавата. Младите хора трябва да са информирани, заинтересовани и да са движеща сила в тези процеси“, разсъждава Иван Петков.
Заради това амбициозният мъж се е включил в политическата инициатива „Десен форум“ и участва в специализирана работна група по правните въпроси на формацията. Правната комисия е под ръководството на Димитър Сяров, който е юрист, бил е областен управител и два мандата депутат. Иван Петков е член на комисията, която работи усилено за промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс. Младият юрист е и в комисията по младежта и спорта и ще е от организаторите на форум, на който ще се дискутират възможностите за младите хора в България, както и перспективите на образованието, професионалното и кариерно развитие, здравословен начин на живот.
Иван Петков подчертава, че е важно чрез своя личен пример да покаже на българските младежи, че трябва да учат, да спортуват, да се развиват физически и интелектуално, да надграждат, да се хранят правилно, да водят здравословен начин на живот.
„Всички тези дейности могат да се съчетаят успешно, а реализирането им като съвкупност неминуемо допринася за изграждането на успели личности“, апелира към младите хора Иван Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!