Последни Новини

Ротари клуб – Велико Търново представи 3-D макет за Средновековен Царевец пред кмета и незрящи хора

​​​​​Показват 245 артефакти от съкровищницата на Регионалния исторически музей във Велико Търново
юни 13, 2022
Христо Кавалски, председател на Общински съвет-Павликени и член на Контролния съвет на НАПОС-РБ: Съдът определи критериите за стимулиране отговорното родителство в Община Павликени като дискриминационни
юни 16, 2022
Покажи всички

Ротари клуб – Велико Търново представи 3-D макет за Средновековен Царевец пред кмета и незрящи хора

Средновековен Царевец , отлят от бронз, с размери 1,30/0.70 м и с надпис на Брайлова азбука ще бъде поставен на входа на историческата крепост във Велико Търново. Подобни скулптури красят много от европейските столици и са голяма атракция за туристите. Идеята е на Ротари клуб – Велико Търново, по чиято поръчка и с чиито средства е изработен макета на крепостта.
Проектът беше представен пред кмета на Велико Търново Даниел Панов и заместник-кмета Снежана Данева – Иванова от президента на РКВТ Венелин Иванов и членове на клуба. На срещата присъстваха представители на общинската организация на незрящите, които първи имаха възможност да се запознаят с инициативата преди около месец и я приеха с голямо въодушевление.
Макетът е изработен от великотърновския скулптор Денислав Сираков, а автор на възстановката е арх. Пламен Цанев – и двамата членове на великотърновския Ротари клуб. Първоначалната идея е той да пресъздава дворцовия и патриаршеския комплекс от времето на Асеневци. Кметът Панов обаче предложи композицията да стане по-голяма, като в нея бъдат включени и всички останали обекти от Средновековния Царевец – улици, църкви, крепостни стени, порти, площади и др. Той даде идея към макета да има и специален екран, на който с помощта на мултимедия посетителите да могат да се разходят виртуално по хълма и да се върнат векове назад във времето.
На днешната среща беше обсъдено мястото, на което да бъде позиционирана композицията. Тя трябва да бъде така разположена, че хората да могат да обикалят около нея, а незрящите с ръце да опознаят всички елементи.
Хората с увреждания, а и всички останали туристи, ще могат със специален QR код да слушат аудиогид, който да разказва за славната история на Средновековния Търновград от времето на цар Иван Асен II .
Кметът Панов благодари на ротарианците за поредната им родолюбива идея и предложи към каузата да бъдат привлечени и други организации.
Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква, както и части от крепостта Трапезица.
Денислав Сираков е изработил първоначалният проект на специален 3 D принтер. Когато той е напълно готов, ще бъде отлят от бронз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!